Live Live

Column Bert Hassink 23 maart 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 23 maart 2018 12:49

Column Bert Hassink 23 maart 2018

Het doen
 
Kent u dat, dames en heren, de zin: ‘en daar zult u het mee moeten doen’. Vast wel. Steevast de afsluitende woorden van de rijdende rechter Mr. Frank Visser, nadat hij zijn vonnis had uitgesproken. U heeft ook een vonnis uitgesproken afgelopen woensdag, althans iets meer dan de helft van u. En met u doel ik op de inwoners van onze mooie stad Enschede die afgelopen woensdag hun stem hebben uitgebracht.

We moeten de komende vier jaar ‘het doen’ met de gemeenteraad in deze samenstelling. Althans als er geen afsplitsingen komen. We hebben er trouwens weer een zetel bij in de raad. We hadden in de vorige zittingsperiode wel 39 zetels, maar feitelijk maar 38 actieve politici. Fijn dat de stemmers begrepen hebben dat een stem op OPA niets waard is.
 
Burgerbelangen is de winnaar en heeft de meeste zetels. Daar past een felicitatie, welnu hierbij. Toch knap als je bedenkt dat hun wethouder menig keer in het nieuws was vanwege de milieu problematiek, ook wel diftar genoemd. Daar waar menigeen verwachtte dat ze zouden moeten inleveren en zetels zouden gaan verliezen aan de PVV is dit niet gebeurd.
 
En dan D66. Net als bij de PvdA een mooi voorbeeld hoe landelijke beeldvorming kan doorwerken in de lokale politiek. Opvallend, want in wethouder Eerenberg heeft de stad een solide wethouder.
 
Onbegrijpelijk is de zetelwinst van GroenFlinks. O ja, ik weet van het Klaver-effect, maar dan zou de zetelwinst toch hoger moeten zijn, of niet dan? Als je deze partij lokaal beoordeelt op de afgelopen periode, dan kom je toch snel tot de conclusie dat ze weinig tot niks gebracht hebben.
 
Dan EnschedeAnders. Wederom weer één zetel. Beloning voor raadslid Visser voor vier jaar hard werken en misstanden aan de kaak stellen. Je hoeft het er niet altijd mee eens te zijn, maar zo’n terriër in de raad is wel nodig.
 
Dat een hogere opkomst voor de ChristenUnie nadelig kan zijn is wederom gebleken. Mogelijk kan dit tot gevolg hebben, dat als de CU niet mee kan gaan doen de winkels op meerdere zondagen open kunnen gaan. Al hoeft dat laatste voor mij niet, maar dat terzijde.
 
De PvdA heeft de schade beperkt weten te houden, één zetel verlies. Tijden van weleer komen niet meer terug. De realiteit van dit moment.
 
Het CDA wordt veelal gezien als de ‘stabiele’ factor. Feit is dat hun wethouder deze periode veel onder vuur heeft gelegen. En de fractie was ook niet altijd consistent, zie het debat over het bestemmingsplan vliegveld Twente. Een zetel verlies komt voor mij niet als verrassing.
 
Dat de lokale VVD geen profijt heeft van de Premier-bonus is wel opvallend. Blijkbaar hebben ze de juiste snaar bij de Enschedese stemmers niet kunnen raken.
 
En dan de SP.  Landelijk fris bloed in de top met de achternaam van een oude bekende. De SP is een partij die zich regelmatig laat zien in het straatbeeld. Maar ook voor hen geldt dat ze de kiezers niet hebben kunnen overtuigen, één zetel verlies.
 
En dan de drie nieuwe partijen. De PVV komt met drie personen binnen marcheren. Democratisch platform zal gisteren wel met een verrekijker op de tribune van de Diekmanhal hebben gezeten bij het hertellen van de stemmen. En Denk stapt met één zetel in de gemeenteraad.
Laten we maar eens kijken of ze het vertrouwen dat mede Enschedeërs hun geschonken hebben kunnen waarmaken.
 
Komende woensdag neemt de huidige raad afscheid. Hen past onze dank voor hun inzet. En later die avond wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. De gesprekken over het nieuw te vormen College  beginnen morgen. Ik wens allen wijsheid toe. 

Deel deze pagina: