Live Live

Column Bert Hassink 23 februari 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 23 februari 2018 14:54

Column Bert Hassink 23 februari 2018

Verkiezingsvaria deel 2
 
Kent u dat, dames en heren, een dilemma. Vast wel. We hebben allemaal wel eens een dilemma gehad met een keuze die we hebben moeten maken voor het een of het ander.

 
Op woensdag 21 maart kunnen we naar de stembus. Het zal u middels niet ontgaan zijn. De verkiezingskaravaan draait op volle toeren en vele partijen of organisaties houden bijeenkomsten om u warm te maken om te gaan stemmen.
 
En bij zoveel verkiezingsnieuws is het mogelijk dat u wellicht het niet doorkrijgt dat u op 21 maart twee keer mag stemmen. Er is namelijk nog een stemronde. En wel over de sleepwet. Oeps, ik mag natuurlijk niet zeggen ‘sleepwet’. Van wie niet? Van de regering. De term ‘sleepwet’ komt uit het kamp van de tegenstanders van de Wet op de veiligheids- en inlichtingendiensten. Ik ga nu even niet in over wat deze wet precies regelt. Dat mag u zelf nagaan. Maar op 21 maart wordt wel uw mening gevraagd.
 
En dan komt er voor mij een dilemma in beeld. Ik ga 21 maart zeker stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dan zal door het stembureau ook gevraagd worden of ik mijn oproepingskaart in wil leveren over het referendum. Mijn antwoord zal dan neen zijn.

Ik stem op een politieke partij en ik mag van deze partij verwachten dat zij mijn mening vertolken in het debat en meewegen in de besluitvorming. Dat zal natuurlijk nooit voor 100% het geval zijn, zo reëel moet je natuurlijk ook zijn.

Stemt een partij, waar je je stem aan hebt gegeven, te vaak anders dan je had verwacht dan stem je de volgende keer op een andere partij of je doet een poging om het stemgedrag te beïnvloeden van je volksvertegenwoordigers.
 
En er kan nog een dilemma bijkomen. Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Lokale verkiezingen dus. Laat u zich bij uw stem dan leiden door de lokale onderwerpen of door landelijke onderwerpen? Het is ontegenzeggelijk waar dat de landelijke politiek invloed heeft op de lokale politiek. Niet alleen in hun besluitvorming, maar zeker ook voor wat betreft beeldvorming. Kan bijvoorbeeld de Enschedese afdeling van de VVD er nu iets aan doen dat landelijk de VVD de meeste en grootste schandalen had in 2017? Dacht van niet. Zal trouwens ook niet op hun afstralen. Bij de VVD kijkt men elkaar aan, men schut het hoofd en heft maar weer het glas. Maar wat wil je dan ook als één van de VVD ere-leden ruim 28 jaar voorzitter is geweest van de Nederlandse Brouwers.
 
Woensdag 21 maart. Dan kunnen we gaan stemmen voor onze gemeenteraad. Met klem: onze gemeenteraad. Laat uw stem dus ook bepalen door lokale onderwerpen. Onderwerpen die onze mooie stad Enschede spelen. Ons onvolprezen lokale dagblad houdt samen met deze omroep verkiezingsdebatten met alle lijsttrekkers. En op internet zijn de standpunten terug te vinden. Of anders ziet u de verschillende partijen wel in de stad bij het verkiezingskraampje.
 
Stemmen loont. Stemmen voor of tegen het referendum. Het zal ons leven niet verder beïnvloeden. Met uw stem voor onze nieuwe gemeenteraad kunt u daadwerkelijk invloed uitoefenen hoe onze mooie stad de komende bestuurd gaat worden en waar de politieke accenten komen te liggen. Gebruik daarom uw stem.

Deel deze pagina: