Live Live

Column Bert Hassink 21 september 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 21 september 2018 09:44

Column Bert Hassink 21 september 2018

Gratis
 
Kent u dat, dames en heren, gratis. Natuurlijk kent u dat. Wij, een volk van zegels sparen en klantenkaarten kennen het begrip gratis. Daarvoor zijn we soms zelfs toe is staat om voor dichte deuren te bivakkeren om toch maar een aanbieding niet te missen.

U kent de beelden nog wel van de koopjesdagen van de Bijenkorf of toen duidelijk werd dat de goederen van het failliete V&D met een gereduceerde prijs verkocht gingen worden.
 
Gratis. ‘Gratis gaat de zon op’ hoorde ik vroeger nog wel eens. Wat is gratis? Als je iets kosteloos krijgt. Maar is iets wel gratis als het gratis is? Ergens betaal je het toch gewoon, nietwaar? Door voor het één iets meer te vragen, kan men het ander gratis weggeven.
 
En gratis met de stadsbus kan straks niet meer voor die ouderen die daarvoor nu nog in aanmerkingen komen. Het zijn de 65-plussers met een minimaal inkomen. Maar de maatregel wordt afgeschaft, zo konden we lezen in ons onvolprezen lokale dagblad. Volgens de wethouder is ‘het geld op’. Afgezien van het feit of deze vorm van ondersteuning nodig is aan de doelgroep, is het natuurlijk raar dat gezegd wordt dat het geld ‘op is’. Dat geld is er natuurlijk nog gewoon, het College wil het alleen niet meer hieraan uitgeven. Zeg dat dan gewoon: ‘het geld willen we aan andere zaken besteden’. Misschien kweek je als politiek dan ook nog begrip voor zo’n beslissing.
 
 
Wat ook gratis is, is mijn advies aan de lokale politiek. Nu ja, aan een deel van de lokale politiek van onze mooie stad Enschede. Maandag is de gemeenteraad in commissievergadering bijeen en twee partijen hebben een agendapunt aangemeld. En zoals het hoort in een democratie, dan vinden er beraadslagingen plaats. Democratisch Platform Enschede en het CDA hebben, om hun moverende redenen, gevraagd om een debat over Gogbot en het gemeentelijk cultuur- en subsidiebeleid. Gogbot is een festival voor kunst, muziek en creatieve technologie. Het was dit jaar de 15de editie van dit festival.

De twee eerder genoemde partijen hebben zich bovenmatig gestoord aan één kunstwerk tijdens dit festival. Hierover is uitvoerig geschreven in de lokale pers en via de politieke CDA-lijn zijn er zelfs kamervragen gesteld aan de minister.

Raadslid Brouwer van het platform heeft al tijdens het festival de burgemeester gevraagd of het kunstwerk niet verwijderd kon worden. Deze gaf geen gehoor aan deze vraag en nu komt er dus een debat. Althans, en nu komt mijn gratis advies, als de andere partijen van de gemeenteraad dat ook willen.
 
Mijn advies is eigenlijk heel eenvoudig. Voer dit debat niet. Volgens de twee partijen, met allebei het woord democratisch in hun naam, willen namelijk een debat over subsidie aan, zoals zij het noemen: provocerend, schofferend en polariserende kunstwerken. Vreemd, in hun motivatie om een debat te voeren gaat het ineens om kunstwerken en niet meer om dat ene kunstwerk.

Ik hoop dat de andere partijen in de raad zich niet laten verleiden tot een debat. Van spreekrecht hoef je immers geen gebruik te maken.
 

Deel deze pagina: