Live Live

Column Bert Hassink 20 april 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 20 april 2018 11:03

Column Bert Hassink 20 april 2018

Lokaal

Kent u dat, dames en heren, lokaal. Natuurlijk kent u dat. Op school wordt les gegeven in een lokaal. Producten uit de streek noemen we ook lokaal. En bij de verkiezingen afgelopen maart waren lokale partijen ‘hot’. Zo ook in onze mooie stad Enschede.

Lokaal. Het is maar hoe je het bekijkt. Alle personen op wie een stem uitgebracht kon worden zijn lokale kandidaten, voorwaarde om op de lijst te komen is immer dat je inwoner van Enschede moet zijn. Veel lokaler kan dus niet. Indien u dus bij de iets meer dan 50 procent van de stemgerechtigde hoort die een stem hebben uitgebracht heeft u gestemd op een lokale kandidaat.

Het zijn dus allemaal lokale kandidaten. Volgens mij gaat het erom of je genoeg binding hebt met de stad, ondermeer door bestuursfuncties bij verenigingen en ander (vrijwilligers)werk. Dat je weet wat leeft in de stad en wat de stad nodig heeft. Die binding mag je, nee moet je, verwachten van een raadslid.

Nu lijkt het wel of de lokale partijen het primaat hebben om hun stad bij uitstek te vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Welnu, het zal u niet verbazen dat ik dat een beetje te kort door de bocht vindt. Het is goed dat onze raadsleden hebben aangegeven dat de grootste partij de onderhandelingen moet gaan leiden. En afgelopen maandag hebben we kunnen horen welke aanbevelingen de informateurs hebben naar aanleiding van de gesprekken met de politieke partijen. Hun aanbevelingen werden breed omarmd op een enkeling na die vond dat aan de verkiezingsuitslag geen recht werd gedaan. En ach, als je een poging wilt doen om je te spiegelen aan je voorman, die in Tweede Kamer ook steeds wartaal uitslaat, dan was zo’n reactie ook wel te verwachten.

Wij, min of meer brave inwoners van Enschede, moeten nu afwachten wie uiteindelijk tot een akkoord komen om een coalitie te vormen. Dat in eerste instantie GroenFlinks mee mag doen is wel erg opmerkelijk. Het is de enige partij die de naam van een kleur in de partijnaam heeft, maar verder de afgelopen raadsperiode volledig kleurloos is geweest. Dat het CDA op dit moment buitenspel staat is niet opmerkelijk. Maar daar heb ik eerder al genoeg woorden aan gewijd.

Onze mooie stad Enschede. Politiek moeten er keuze’s gemaakt worden om de penningen goed in de gaten te houden. Onze FC staat op wankelen en dit weekeinde is er de 50ste editie van de Enschede Marathon. De stad leeft en beeft.

Onze mooie stad Enschede. Met vele mooie parken en dit jaar viert één van de parken een jubileum. Het 100-jarig bestaan van het Van Heekpark. Ooit de bakermat van het voetbal en de starts van de marathon.
 
Mag ik deze column afsluiten met ode aan dit mooie park. Een gedicht van mij gemaakt in 2010 met als titel:

Zondagochtend Van Heekpark
Zonovergoten genieten
Van rust en natuur
Verveeld laat een hond zijn baasje uit
Rust overheerst samen met de warmte
Stilte, ook bij de Chr. korfbalclub
Alhoewel, hoor ik daar tik op tik?
Onder Franse sferen spelen ouderen Jeu de Boule
Compleet met picknicktafel en parasol

Zonovergoten genieten

Deel deze pagina: