Live Live

Column Bert Hassink 2 juni 2017

Gepubliceerd: Donderdag 01 juni 2017 21:48

Column Bert Hassink 2 juni 2017

Enschede muziekstad

Kent u dat, dames en heren, Enschede muziekstad. Vast wel. Als u een frequent bezoeker bent van de binnenstad dan krijgt u met regelmaat muziek voorgeschoteld.

Soms van een verdwaalde straatmuzikant, maar ook zeer regelmatig in georganiseerd verband. Zo kenden we in het Hemelvaartsweekeinde het gitaarfestival en ook ‘muziek in de Straten’ was in mei een succes. Niet alleen mooie muziek, maar ook mooie en vooral fraaie versieringen door de hele binnenstad.

Enschede profileert zich als muziekstad met straks ondermeer weer de muziek donderdagen. En natuurlijk waren er ook de concerten rond Koningsdag en op bevrijdingsdag. Neem dan ook nog menig festival, zoals het Fresh Festival dit weekeinde op het Rutbeek.

Pinksteren was lange tijd ook een moment voor een meerdaags festival in de binnenstad. Jazz en Big Bands kleurden de Oude Markt met hun muziek. Onvergetelijk waren menig optredens op het wat kleinere podium op het pleintje achter de Jacobuskerk.

Maar ja dit festival, mede gedragen door vele vrijwilligers van Jazzpodium De Tor, voldeed volgens enkelen niet meer. Te elitair. Ondanks de constant hoge score onder de bezoekers werd besloten door de gemeente om geen subsidie meer te verlenen. Enschede moest iets anders hebben.

En dat kwam er. En wel twee jaar lang. Het Memphis Heart ’n Soul. Maar dit jaar niet. Dit festival is ten ondergegaan aan strijd tussen de organisatoren. Althans zo lijkt het als je de lokale media volgt.
Gevolg: geen muziekfestival meer op de Pinksterdagen in onze mooie binnenstad. Niet dat er niet genoeg te beleven is. Kunstlandschap in Lonneker en Roombeek is zeker aan te bevelen. En ook is er de week van de amateurkunst. Maar geen aansprekend muziekfestival in de binnenstad.

En dat is jammer. Het was destijds al jammer dat men het Jazz en Bigband festival te ‘elitair’ vond. Bijzonder moment was ondermeer de zondagmorgen wanneer de jongeren van de muziekscholen in hun Big Band de muziek verzorgen. Of het podium voor cursisten van ArtEZ,

Maar ook menig Big Band van verder weg vond het de moeite om in Enschede te komen spelen.
Is er volgend jaar weer een muziekevenement tijdens Pinksteren op de Oude Markt. Moet toch kunnen, of beter gezegd: het kan, dus het moet.

Staat u mij toe dat ik u prettige Pinksterdagen wens? Nou, bij dezen dan.

Deel deze pagina: