Live Live

Column Bert Hassink 2 december 2016

Donderdag 01 december 2016 12:36

Column Bert Hassink 2 december 2016

DE Partij

Kent u dat, dames en heren, bord voor de kop. Vast wel. We hebben allemaal wel eens een ontmoeting met iemand die ‘een bord voor de kop’ heeft. Welnu, in de politiek is er wel meer dan één die zo’n bord voor de kop heeft. De ene van gewapend beton, de ander van papier-maché. Maar voor beiden geldt: het uitzicht is belemmerd en het ikke staat op de eerste plaats.

Natuurlijk zal men dat allemaal wegwuiven. Ikke staat niet op de eerst plaats. Ikke wil iets bereiken voor anderen. Ikke heeft een ideaal om na te streven. En ikke ben juist diegene die dat ideaal kan bewerkstelligen.

Je bent dus bijkans een nitwit, een naïeveling als je dus niet een eigen politieke beweging of partij begint. Vandaar dat ik u thans aankondig dat ik mee ga doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017 en het jaar daarop in minstens 50 grote steden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Uiteraard ook in mijn eigen mooie stad Enschede.

Voor deze aankondiging heb ik er niet voor gekozen om Nieuwspoort af te huren, dat is zo afgezaagd. Ik heb ook geen stelletje figuranten ingehuurd om op krukken achter me te gaan zitten. Een kruk op een kruk, dat staat toch niet? Nee, niets van dat alles. Ik heb nog geen verkiezingsprogramma en al helemaal geen kandidatenlijst. Er is, uiteraard, geen lijsttrekkersverkiezing. Ik ben immers de lijsttrekker, partijleider en voorzitter.

Een naam heb ik al wel. Niet de Tegenpartij, die hadden we vroeger bij de VPRO met van Kooten en de Bie. Nu hebben we de tegenpartij met aan het hoofd Roemer. Ook komt het woord ‘Christelijk’ niet voor in mijn partijnaam. Daar is al voldoende van. ‘Rechts’ komt ook niet voor in de naam en over dieren heb ik het ook niet.

Mijn partij heet: DE Partij. En nee, we zijn niet van de koffie of theeschenkers. Wij zijn van de daden. En we zijn voor eenheid. Dus Daden Eenheids Partij.

Mijn ambitie is om met minimaal 25 zetels in de Tweede Kamer te komen en regeringsverant-woordelijkheid te nemen. Men kan straks niet om DE Partij heen. En waarom kan DE Partij straks regeren, hoor ik u denken. Welnu, heel eenvoudig. De grote partijen in de kamer, op één na dan, willen allemaal verbinden. Dus is eenheid geboden. De grote partijen in de kamer, ook die ene dus, willen allemaal doen, komen tot daden. En omdat wij dat ook willen kunnen we moeiteloos meeregeren.

Je zou haast denken dat het allemaal zo makkelijk is als je de politiek een beetje volgt. Richt een partij op, zoek een stel backbenchers op en maak een persbericht dat je heel groot nieuws hebt. Er zijn momenteel zoveel zogenaamde politieke verslaggevers, dat er altijd wel een paar intrappen en een item maken over jouw gebakken lucht.

DE Partij is gebakken lucht. Net als die groene suikerspin waarmee het CDA in mijn vorige woonplaats op de markt stond. Verbinden is het parool in menig verkiezingsprogram. Jammer alleen dat we dat zeker niet gaan zien in de campagne. Daar zijn de eerst verbale tikken al uitgedeeld.

Ik wens ons in januari sterkte als het verkiezingscircus echt gaat beginnen.

Deel deze pagina: