Live Live

Column Bert Hassink 19 oktober 2018

Gepubliceerd: Maandag 22 oktober 2018 10:49

Column Bert Hassink 19 oktober 2018

‘t Bankje
 
Kent u het, dames en heren, ‘t bankje. Vast wel. Ik doel hierbij op het mooi gekleurde bankje aan de Langestraat. Het is waarschijnlijk ook het meest gefotografeerde bankje in onze mooie stad Enschede. Ik heb nog nooit op ‘t bankje gezeten, min of meer uit praktische problemen behoort dat niet tot de mogelijkheid. Maar ik heb er wel eens naast gezeten.

Je kijkt dan  ondermeer uit op het mooie pand van citymarketing met op de glazen deuren het Wilkommen en bienvenue. In onze onze stad heten we de bezoekers welkom en halen een door toeristen veel gefotografeerd object niet weg.
 
En als men op ‘t bankje zit dan zit men met de rug naar ons mooie stadhuis. Een monument. En in het stadhuis bevind zich de mooie raadszaal. Nu blijkt dat een kleine meerderheid van de gemeenteraad in deze mooie raadszaal de Nederlandse vlag wil hebben hangen. PVV’er Elfrink diende hiertoe een motie in. In zijn retorisch betoog gaf dit raadslid aan dat we het rood-wit-blauw te weinig zien. In andere landen gaat men wel de straat op met de nationale vlag. En afgevaardigde Elfrink vind dat mooi. Dat moet in Enschede ook gebeuren, aldus het raadslid. Dus niet alleen de nationale vlag in de raadszaal, nee ook op straat met de vlag lopen.
 
En ik ben het met hem eens. Wat was dat mooi in augustus 2017. Onze stad kleurde oranje en rood-wit-blauw tijdens het Europees voetbalkampioenschap vrouwen. En dat vond ik ontroerend mooi.  Maar als een stelletje personen een ‘demonstratie’ komen houden en met Neerlands vlag door de straten lopen, dan walg ik daarvan.
 
Onze mooie stad Enschede is meer dan alleen rood-wit-blauw. Onze stad is veelkleurig, al decennia lang. En dat maakt onze stad Enschede tot een mooie stad. Zouden de voorstemmers voor een vlag in de raadszaal trouwens weten dat iedere inwoner van Enschede mag stemmen? Alle inwoners met de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een ander land van de EU. Of men heeft een geldige verblijfsvergunning en verblijft minimaal 5 jaar legaal in Nederland, dan mag men stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen. Voorwaarde is uiteraard ook dat men 18 jaar of ouder is. Onze stad is dus meer dan alleen rood-wit-blauw.
 
En er gebeurde nog iets opvallends na de laatste raadsvergadering. Bevreemding en afkeer over de toonhoogte van het debat, dat lees ik in de nieuwsbrieven van BBE en CDA. BBE’er Teutelink en CDA’er Welman huilen hierin krokodillentranen over de sfeer en toon tijdens het debat, maar beter ware het geweest om tijdens het debat stelling te nemen en hun ongenoegen en/of bevreemding uit te spreken. Zij kunnen daarin een voorbeeld nemen aan raadsleden Kort van GroenFlinks en PvdA’er Van der Velde die duidelijk waren tijdens de vergadering en aangaven onaangenaam verrast te zijn door de wijze waarop het debat gevoerd werd.
 
Tja, en dan was er nog de stem van BBE raadslid Sanders. Bij afwezigheid van de burgemeester mocht hij de raadsvergadering voorzitten. Tijdens de stemming over de PVV motie stemde Sanders tegen de motie. En ik dacht nog: mooi gedaan Sanders. Maar niet lang daarna las ik in ons onvolprezen lokale dagblad dat hij zich vergist had. Het had ‘voor’ moeten zijn. Met een glimlach dacht ik toen aan een variant op het leuke liedje ‘de geit van dokter Sanders’ van Annie MG Schmidt. “De stem van BBE’er Sanders is anders, is anders. De stem van BBE’er Sanders is duidelijk dus anders”

Deel deze pagina: