Live Live

Column Bert Hassink 16 juni 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 16 juni 2017 13:04

Column Bert Hassink 16 juni 2017

Markt
 
Kent u dat, dames en heren, de markt. Vast wel, iedereen is wel eens op een markt geweest en gaat wellicht nog steeds met regelmaat naar een markt.

In deze column zou ik het over vele punten kunnen hebben. In Den Haag gaan de voormalige communistische, pacifistische, radicale en evangelische politici niet meeregeren. GroenFlinks wil garanties over enkele thema's. Tja, politiek en garanties. Dat zijn twee zaken die niet bij elkaar passen. Ik weet niet echt of ze zich bij GroenFlinks realiseren dat zij zich nu voor komende jaren buitenspel hebben gezet.
 
Ik zou het kunnen hebben over het demonstratieverbod dat loco-burgervader Eelenberg heeft afgekondigd voor zondag. Het woordje 'loco' betekent in het spaans 'gek'. Maar dit besluit van Eelenberg is allesbehalve gek. Onze mooie en gastvrije stad mag geen speelplaats worden voor radicale elementen, noch ter rechter, noch ter linker zijde van het politieke spectrum.
 
Vandaag niets van dat alles. Vandaag staat de markt centraal. De warenmarkt bestaat deze maand 500 jaar en dat wordt gevierd. Zoals vanavond met een extra avondmarkt met stuntverkopen. Zou je iets als cultureel erfgoed kunnen aanwijzen, dan is het wel de markt in onze stad. Het is wat mij betreft één van de dingen waar onze stad mee mag pronken, en dat volgens mij ook doet.
 
Van jongs af aan weet ik niet anders, dan dat er boodschappen zijn die je op de markt haalt. Vroeger op de dinsdagmarkt de verse vis bij Rillmann. Mijn oma ging dat halen en steevast werd ze welkom geheten met 'Moeders wat zal het zijn'. Mijn oma antwoordde dan altijd met 'ben je moeder niet'. Of kaas kopen bij Nijenhuis. Een pond roomkaas. Of de paling uit het IJsselmeer. Ook een pondje. Afgewogen op de hand.
 
De markt hoort bij Enschede. Het is beeldbepalend en terecht denken de marktkooplieden erover na hoe ze hun markt ook interessant en actueel kunnen houden voor de toekomst. Dat moet ook, meegaan met de tijd. Is ook al gebeurd de laatste jaren. Het aantal eetmogelijkheden is de laatste jaren ruim uitgebreid. Geeft ook een extra dimensie, maar het gaat ook om de warenhandel, bloemen, stoffen en bijbehoren, fruit, groente, biologische producten en uiteraard vis.
 
De 500 jarige markt verdient onze felicitaties. Maar we moeten de markt ook in stand houden. Dat kunnen doen we doen om niet alleen te genieten van de sfeer, maar ook door te kopen op de markt.
 
Volgende week komen de standwerkers hun kunsten laten zien. Een Europees kampioenschap. Een finale van de feestelijkheden waar ik me op verheug. Maar ik heb een verzoek, mag dat? Kan de nacht van Enschede weer terug komen? Wat was dat mooi!
 
Zou een mooi moment zijn om volgend jaar te vieren dat de markt 501 jaar bestaat.

Deel deze pagina: