Live Live

Column Bert Hassink 15 juni 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 15 juni 2018 09:21

Column Bert Hassink 15 juni 2018

Aftellen
 
Kent u dat dames en heren, aftellen? Vast wel. We tellen allemaal wel eens af. Het aantal dagen tot de vakantie begint en als kind telde je de dagen af voordat je jarig was. En sinds een paar jaar hebben we zelfs ons Nationale aftelmoment op oudejaarsavond.

Wie ook aan het aftellen is, is Toon. Indien u abonnee bent op ons onvolprezen lokale dagblad, dan kent u Toon vast wel. Elke zaterdag geeft hij ons een inkijkje in de zaken die hem bezig houden als het gaat om onze mooie stad Enschede. Er zijn drie columns die ik lees. Die van Toon, de Bankzitter en van meneertje Manuel. Verder geloof ik het allemaal wel, al die columns.
 
De krant zal anders tonen zonder Toon. Toon gaat stoppen. In zijn column van 19 mei jl. schreef Toon een column over de auto van de Burgemeester. En Toon vroeg zich af of Wethouder van Agteren wel eens in de burgermeestersauto heeft gezeten. Het cynisme is kenmerkend voor Toon's columns. Maar daardoor zijn zo ook zo sterk. Dat is het mooie van columns maken, net even iets verder gaan dan een redactioneel stuk, zonder kwetsend te zijn. Metaforen gebruiken en anderen aanzetten tot denken. Net even dat andere punt bespreekbaar maken. Bespiegelen en een ander de spiegel voorhouden. Het zijn allemaal de vrijheden van een columnist.
 
Toon telt af. Als ik het goed heb kunnen we nog twee keer genieten van zijn column. En dan vraag je je meteen af of het stokje wordt doorgegeven. Er is immers nog genoeg om te bespiegelen in onze mooie stad. Politieke keuzes. Maar vooral ook wie gaan het College vormen. En dan heb ik het niet over welke partijen, maar welke personen. En hoeveel wethouders komen in het nieuwe college. Toon is duidelijk in zijn column van 19 mei jl. Daarin schrijft Toon dat hij het vermoeden heeft dat BBE’er van Agteren weer wil toetreden tot het nieuwe college. Toon noemt dat ‘pluchplakkers’. Afgezien of het nu vijf of zes wethouders worden, het beleid van van Agteren was toch niet geheel onomstreden. In één van mijn columns heb ik wel eens gezegd dat Wim Kan er vroeger een hele mooie term voor had, voor zo’n bestuurder als van Agteren: ‘heel bekwaam’.
 
De toon zal veranderen als Toon de zaterdageditie van ons onvolprezen lokale dagblad geen kleur meer geeft met zijn overpeinzingen. Toon schreef op 19 mei jl. ook nog: ‘Mijn baas ruilt me binnenkort in. Om in autotermen te spreken: ik zuip en rook te veel. Jongere uitgaves lopen een stuk zuiniger. Ze maken ook nauwelijks lawaai’.
 
En dat is jammer. Iedereen kijkt op straat om als er een old-timer voorbij komt. Toch veel mooier dan al die op elkaar lijkende auto’s van tegenwoordig. De pen van een journalist moet scherp zijn. Juist nu in tijden van polarisatie. Jammer dat Toon de toon straks niet meer zet.

Toon, ik hoop dat je nog lang mag genieten van een goed glas en een goede segaar.
 

Deel deze pagina: