Live Live

Column Bert Hassink 15 december 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 15 december 2017 12:42

Column Bert Hassink 15 december 2017

Tevreden
 
Kent u dat, dames en heren, tevreden? Vast wel. We zijn allemaal wel eens tevreden, maar dus ook wel eens ontevreden.

Ik moest eigenlijk wel een beetje lachen toen ik van de uitkomsten hoorde over het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Dinsdag presenteerde het SCP dit rapport over de sociale staat van ons mooie Nederland. Uitkomst van het rapport is dat wij Nederlanders tevreden zijn met ons leven. Een gemiddeld cijfer is een 7,8. Nou, op school was ik vroeger met minder al blij.
 
De uitkomsten staan wat haaks op ons gevoel van hoe we als Nederlanders tevreden zijn, want over het algemeen horen we toch de klaagzang over de ellende en het onrecht wat ons wordt aangedaan. Klopt, want in de media is ook vaak nieuws met een negatieve klank. En nu komt dat niet door de media, maar meer doordat wij graag op de hoogte gehouden willen worden van het wel en wee wat om ons heen gebeurt, en dan is minder leuk nieuws vaker aan de beurt dan leuk nieuws. Bij het journaal is het altijd duidelijk: bij ellende krijg je Gerrie Eickhof er gratis bij en bij vrolijk of apart nieuws Peer Ulijn.
 
Nu schijnt het dat als je veel kijkt naar ellende, je ook gaat geloven dat deze ellende jou ook kan overkomen. U weet wel: ‘nu komt het wel heel dichtbij’. Feit is dat het met het meerendeel van ons Nederlanders goed gaat. Maar als we het hebben over het meerendeel, dan blijft er ook nog een deel over waarmee het minder goed gaat.
 
Om dat deel ook ‘binnen boord’ te houden moet we met elkaar een inspanning leveren. Wij zijn samen de maatschappij en kunnen deze maken en breken. Het SCP rapport geeft wel een scheidslijn aan tussen gezonde mensen en minder gezonde mensen. Hier is de kloof groter geworden. Net als tussen hoog en laag opgeleide inwoners van ons land.
 
Feit is dat er voedselbanken nodig zijn om mensen van eten te voorzien. Feit is dat er steeds meer beroep wordt gedaan op de charitas. Feit is dat in onze mooie stad Enschede er nog teveel mensen zijn die afhankelijk zijn van een uitkering. En als dat op iemand van toepassing is dan kan me goed voorstellen dat het woord tevredenheid niet direct van toepassing is.
 
Om maar even lekker ongenuanceerd te zijn, met u welnemen. Ik zie ook wel met enige regelmaat mensen met dikke koppen, die genoeg te besteden hebben en zich decadent gedragen, met een ontevreden kop rondlopen.

Tevreden of ontevreden is niet alleen afhankelijk van inkomen, werk en gezondheid. Het is ook een houding en zeker ook een attitude.
 
De politiek is op zoek naar ‘de gewone Nederlander’. Laat ze lekker verder zoeken. In hun Haagse cocon, die we Binnenhof noemen, zijn die niet te vinden. Weet ook niet wie of wat het is: een gewone Nederlander. Juist onze verscheidenheid maakt de maatschappij kleurrijk, onze maatschappij kleurrijk.
 
Tevredenheid heeft onder meer te maken met welzijn en welbevinden. En daarvan zijn geen harde cijfers, hooguit indicaties. En dat wij bij tevredenheid gemiddeld een 7,8 aangeven is mooi, maar ook niet meer dan dat.

Deel deze pagina: