Live Live

Column Bert Hassink 14 september 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 14 september 2018 11:41

Column Bert Hassink 14 september 2018

De derde
 
Kent u dat, dames en heren, de derde? Vast wel. Sommigen denken dan meteen aan de derde helft van een wedstrijd. Speelt zich dan niet meer op het veld af, maar in de kantine onder het genot van een drankje. Maar als je het in Den Haag hebt over ‘de derde’ dan weet men meteen: het gaat om de derde dinsdag van september: Prinsjesdag.

Onze koning mag dan de jaarlijkse troonrede doen. Auteurs zijn dit keer afkomstig van de VVD, CDA, D66 en de CU. En nog voor het uitlekken van de troonrede weten we al dat in de slotzin de koning zal zeggen dat hij zal bidden voor Gods zegen voor de leden van de Staten-Generaal.
 
Het gaat goed met Nederland. Dit is wat het kabinet uit zal gaan stralen in hun miljoenennota. Economische groei, meer werkgelegenheid en een hoge mate van tevredenheid onder de inwoners van ons mooie Nederland.
 
Rutte kan voor Sinterklaas spelen met als hulp-bisschoppen Dijkhoff, Buma, Pechtold en Segers. Er is immers geld te verdelen. We hebben er al iets van kunnen meekrijgen. Zo is het absurde idee van de regering om mensen met een arbeidshandicap onder het minimumloon te betalen van tafel. Of is deze maatregel betaald vanuit de ING-boetegelden in verband met de witwaspraktijken? U mag het zeggen.
 
Feit is dat Sinterklaas Rutte u een sigaar uit eigen doos gaat presenteren. De vaste lasten gaan omhoog en maken een eventuele vooruitgang op uw inkomen weer ongedaan. Het is mooi weer spelen van dit Kabinet. Hun straatje is mooi schoon en de financiën zijn op orde. Maar de kosten zijn afgewenteld op gemeenten, zorgverzekeraars en dus uiteindelijk gewoon op u en mij. Bij het aantreden van Rutte II heb ik al voorspeld dat de zorgpremie zal blijven stijgen, mede door de decentralisaties in de zorg. Ergens zullen de kosten toch van betaald moeten worden. U en ik betalen nu minder premie via de sociale lasten, maar zien andere premies omhoog gaan.

Deze week maakte het Centrale Bureau voor de Statistiek bekent dat de koopkracht met een half procent is gestegen, maar voor 46% van de bevolking kromp de koopkracht.
 
En de gemeenten? Ik ben nieuwsgierig of de gemeenten dinsdag te horen krijgen of zij ook een compensatie ontvangen voor de kosten die zij maken in het sociale domein. Mede door onze wethouder Eerenberg ligt er nu een verzoek om extra gelden toe te kennen aan de gemeenten.
 
Kabinet Rutte heeft de meest kleine mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer. En het zal spannend worden hoe lang die meerderheid nog blijft bestaan. Hoe lang kan CU Kamerlid Voordewind zijn woede inhouden over de gang van zaken bij bijvoorbeeld het kinderpardon. En zal CDA kamerlid Omtzigt het kabinet blijven steunen in de Syrië-affaire? En kan VVD fractievoorzitter Dijkhoff zijn fractie in bedwang houden? En doel ik op huisjesmelker van Haga en het nieuwe VVD kamerlid ‘twitter’ Aartsen. Of valt het kabinet over één van de affaires waar het in is beland.
 
Dinsdag is het de derde van september en ergens in 2019 is het het einde van het derde kabinet van Rutte. Dus kunnen we in 2019 drie keer naar de stembus. Eén keer voor Provinciale Staten, één keer voor het Europees Parlement en één keer voor de Tweede Kamer.
 

Deel deze pagina: