Live Live

Column Bert Hassink 14 juli 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 14 juli 2017 10:51

Column Bert Hassink 14 juli 2017

Terrasje pikken

Kent u dat, dames en heren, terrasje pikken. Vast we. We pikken allemaal wel eens een terrasje als het weer ons daarvoor mede uitnodigt. Pikken is niet toegestaan, behalve als het om een terrasje gaat. Best wel raar, vindt u ook niet?

Op moment van schrijven zit ik op een terras op het gezelligste horecaplein van Nederland, onze Oude Markt. De terrassen zijn goed gevuld en het humeur is goed. Kinderen spelen met het water van het brandmonument en het carillon van de Grote Kerk laat van zich horen.

Enschede promoot zichzelf. Maar ja, je moet wel eerst de toeristen naar de stad halen. Over het opheffen van het toeristisch informatiepunt heeft ons onvolprezen lokale dagblad al genoeg geschreven. Ik heb nog een tip. Wellicht kan er op drukke dagen een soort toeristisch info punt komen in het stadhuis. Ingang kan dan zijn aan de Langestraat, schuin tegenover de Kleine Willem bij de Hofstraat. Volgens mij een mooie plek en kan het redelijk eenvoudig gerealiseerd worden.

Ideeën genoeg in het stadhuis trouwens. Moet ook wel, wat de politiek moet de komende dagen een besluit nemen over de financiën van de stad. Wordt het plan omarmt om de meer geld vrij te maken voor de sociale agenda? Of komt er geld vrij om de afvalproblematiek aan te pakken? Opvallend dat bij dit laatste idee er twee partijen bij zitten die toch redelijk overtuigd waren dat de invoering van diftar een heel goed idee is. Nu is het dat ook wel, maar de rabiate wijze van afschaffing van het gratis storten van afval kon van begin af aan al rekenen op bedenken van menigeen, ook binnen onze gemeenteraad. Maar toch gingen de collegepartijen akkoord. En de wethouder die mede over het afvalbeleid gaat is buigzaam genoeg om mee te bewegen met de nieuwe opvattingen. Politieke flexibiliteit noem ik dat.

Maandag en dinsdag is onze mooie raadszaal het toneel van de beraadslagingen over de financiële toestand van onze, eveneens, mooie stad. En dan gaat het reces in. De politiek gaat dan even op een wat lager pitje om in september weer op te starten. En dan worden het het tropenmaanden voor de dames en heren politici. O jee! Dat mag je heden ten dagen zo niet meer zeggen, geloof ik. Is niet gender-neutraal. Nou zal ik dan maar zeggen de politici, kan men alle kanten mee op.

De komende maanden gaat de politiek zich opmaken voor de verkiezingen van de nieuwe gemeenteraad. Maart 2018 zijn de verkiezingen. En een enkel raadslid zal dan niet meer terugkomen, gewild of ongewild.
Komende maandag en dinsdag worden volgens de weersvoorspelling warme dagen. Of het in de raadszaal ook tot verhitte debatten gaat komen waag ik te betwijfelen. Uiteraard zal men hier en daar proberen elkaar een vlieg af te vangen en een accent te zetten. Maar de grote lijnen zijn wel duidelijk.

Maandag en dinsdag kunt u live bij het debat aanwezig zijn. Uiteraard bent u altijd welkom op de publieke tribune van de raadszaal. Maar ook via internet kunt u de beraadslagingen volgen via raad053.
Ik wens onze raadsleden en bestuurders wijsheid en vooral een goed reces toe. Pik af toe een terrasje en laad de accu weer op voor de finale vergaderperiode van dit college.

Deel deze pagina: