Live Live

Column Bert Hassink 13 juli 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 13 juli 2018 10:49

Column Bert Hassink 13 juli 2018

Lef
 
Kent u dat, dames en heren, lef. Vast wel. We moeten allemaal wel eens lef tonen om iets te bereiken. Wie ook lef hebben getoond zijn de coalitiepartijen die de komende vier jaren onze mooie stad gaan besturen. Tenminste, dat zeggen ze zelf in de titel van hun collegeakkoord, waarin ondermeer het woordje lef voorkomt. Enschede is een optelsom van trots, lef, bouwen en kansrijk.

De nieuwe coalitie gaat de komende vier jaar daadkrachtig te werk. Gisterenavond is men er aan begonnen. In onze mooie raadszaal zijn de kandidaat wethouders voorgedragen en benoemd en komende maandag worden ze geïnstalleerd.
 
Drie nieuwkomers en twee wethouders blijven aan, waarbij één van de twee, CU wethouder van Houdt, zich toch enigszins zal moeten resetten, omdat hij geen Wmo meer heeft in zijn portefeuille. Penningmeester en D66-er Eerenberg blijft op zijn post. En ik denk dat dat een goede zaak is.
 
BBE’er van den Berg heeft een behoorlijke portefeuille op zijn schouders genomen. Neem alleen maar de delen in zijn portefeuille: zorg en welzijn en de ambtelijke organisatie. De ambtelijke organisatie zal meer moeten doen met minder mensen en de ambtelijke top zal verstrekt moeten worden na het vertrek van menig directeur.

VVD’er Diepemaat mag zich nadrukkelijk gaan bemoeien met de ontwikkeling van de stad als het gaat om ondermeer de herstructurering van de boulevard. Overigens zet de VVD met Diepemaat behoorlijk in op de rechtervleugel in het politieke spectrum.
 
PvdA’er Kampman kan zijn borst natmaken. Werk, inkomen en arbeidsmarkt zitten in zijn portefeuille. Evenals, zoals het genoemd wordt, de transformatie sociaal domein. De PvdA verwacht van Kampman dat hij het linkse geluid laat horen in dit College.
 
Even was er nog een debatje over de diversiteit van het College. Allemaal mannen en wit van kleur. Minimaal onhandig was de opmerking in dit debat van BBE’er Teutelink, dat ze dan wel een zonnebank kuur konden krijgen om de kleur bij te werken. Gelukkig bestond de stemcommissie die de stemmen moesten tellen om de wethouders uiteindelijk te benoemen, uit drie vrouwelijke raadsleden.
 
Het nieuwe College kan aan de gang, maandag is de installatie. Van den Berg en Eerenberg met de steun van 32 raadsleden. Diepenmaat en Kampman krijgen de steun van 30 raadsleden en van Houdt van 28 raadsleden. Er is ook blanco gestemd. Ik mag hopen dat deze raadsleden in deze raadsperiode wel meer kleur gaan bekennen.
 
Maar ik vraag me wel iets af. De voorzitter van de commissie die de geloofsbrieven heeft onderzocht sloot af met de volgende woorden: ‘aldus gedaan op 12 februari 2018’. Dat is natuurlijk niet juist. Indien deze datum daadwerkelijk op het getekende document staat, is dan e.e.a. nog rechtsgeldig?
 
Lef. Een mooi woord. Ik voeg graag een ‘e’ toe: leef. Want daar gaat het om. Leef en leven in onze mooie stad Enschede. En om daartoe te komen moeten 39 raadsleden, vijf wethouders en de burgemeester lef tonen. Ik wens hen allen hiermee succes.

Deel deze pagina: