Live Live

Column Bert Hassink 13 januari 2017

Vrijdag 13 januari 2017 11:33

Column Bert Hassink 13 januari 2017

Humor

Kent u dat, dames en heren, humor. Vast wel. We hebben allemaal wel een bepaalde mate van humor, althans dat mag ik voor u hopen. En soms zoeken we de humor ook op, in een theater bijvoorbeeld of een leuke komische film.

Humor. We hebben het nodig. Bij het gelukkig nieuwjaar wensen wens ik mensen veelal gezondheid en humor toe. En dat niet alleen voor het lopend kalenderjaar 2017, maar ook voor de jaren daaropvolgend.

Humor. In deze wat roerige tijden is het van belang om ook eens te kunnen lachen, of gewoon plezier te hebben. Niet dat de situatie in deze roerige tijden zwartgallig is, maar ik heb het wel eens wat stabieler gezien in onze wereld. Als je maar vaak genoeg zegt dat het slecht gaat, dan ga je dat ook geloven. Je praat jezelf als het ware de put in. En dan is humor een mooie tegenhanger.

Humor. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in ons mooie stadhuis had onze burgervader van Veldhuizen het ook over humor. Sterker nog, het was ook een toespraak met humor. En onze burgervader had het ook over de situatie in de wereld. Ook deed hij een oproep om te verbinden. Om samen te werken aan een maatschappij waarin we met elkaar leven, werken en samen zijn. En ik zeg het maar even met mijn eigen woorden, een samenleving waar we ook elkaars humor respecteren.

Humor. Volgens van Dale is dat: dat wat grappig is. Of oog en gevoel voor wat grappig is. Kijk, dan komt natuurlijk snel de nuance om de hoek kijken. Thuis ervaar ik het met regelmaat. Door de pubers wordt ook snel gecorrigeerd als ik in hun ogen met een grap of grappige opmerking de plank, volgens hun, mis sla. Dan is het gevoel voor humor niet helemaal hetzelfde.

Humor. Zou je niet beter weten, dan zou je de persconferentie van de President-elect van de Verenigde Staten van Amerika een humoristische act kunnen noemen. Ik heb wel eens slechtere buutreedners gezien. Maar we zullen toch wel een bepaalde dosis humor nodig hebben om ons te wapenen tegen hetgeen wat komen gaat. Woensdag was in het journaal al een item over tankvoertuigen die naar Polen vervoerd gaan worden voor een oefening. En de verslaggever van dienst was Gerri Eickhof. Nou dan weet u wel hoe laat het is. Het is een serieuze zaak.

Humor. Ik wens u dat toe in 2017 en uiteraard de jaren erop volgend. Dit jaar mogen we met het rode potlood de kleur van de Tweede Kamer bepalen. Dit is het jaar waar we een nieuw machtsevenwicht krijgen in de wereld. En hopelijk ook het jaar dat we met elkaar en niet tegen elkaar door het leven te gaan. Met een lach en een traan, laten we niemand aan de zijlijn staan.

Deel deze pagina: