Live Live

Column Bert Hassink 10 maart 2017

Gepubliceerd: Vrijdag 10 maart 2017 10:59

Column Bert Hassink 10 maart 2017

Kleur bekennen

Kent u dat dames en heren, kleur bekennen. Vast wel. We moeten allemaal wel eens kleur bekennen. Als je uitkomt voor je favoriete sportvereniging of je favoriete muziek en dergelijke. Dan beken je kleur door de keuze die je maakt.

Woensdag worden we uitgenodigd om ook kleur te bekennen. We zijn uitgenodigd om te komen stemmen voor de samenstelling van de Tweede Kamer der Staten Generaal, zoals het officieel heet. Een normaal gebruik in een democratisch land. En ik hoop dat meer dan 75% van de stemgerechtigden gebruik van hun stemrecht gaat maken.

Woensdag moeten we met het rode potlood dus kleur bekennen. Als ik de media mag geloven is het aantal zwevende kiezers nog erg groot. Deze stemmers zullen nog moeten kiezen welke kleur ze gaan bekennen in het stemhokje. Waarop gaan zij hun keuze baseren? Waarschijnlijk weet de zwevende kiezer al wel in welke richting de stem gaat, maar wellicht nog niet welke partij precies.

Maar je hoort ook wel dat er nog kiezers zijn die nog dubben tussen partijen waarvan je op het oog niet zou zeggen dat ze politiek-ideologisch dichtbij elkander liggen. Een partij is meer dan een lijsttrekker. Dus als ik hoor dat iemand die of die lijsttrekker wel leuk of aardig vindt, dan is dat wel wat mager om dan daar je stem aan toe te vertrouwen. Een wolf in schaapskleding ziet er ook leuk en aardig uit, maar verhult daarmee zijn ware hoedanigheid en intenties.

In ons onvolprezen lokale dagblad staan vandaag (vrijdag, red.) zes brutale vragen aan lijsttrekkers, dit om u verder op weg te helpen welke kleur u zou kunnen gaan bekennen bij het stemmen. Ik weet niet of u met de brutale vragen echt geholpen bent om een keuze te maken, aan u het oordeel. 

Maandagavond is De Stemming van Freek de Jonge op TV. Volgens de Jonge is er nog genoeg te lachen, hem kennende zal het een lach zijn met een wat diepere betekenis. Het zal een verademing zijn tussen alle debatten, TV spotjes en gastoptredens van de lijsttrekkers bij radio en TV.

Donderdag 16 maart weten we in wat voor land we wakker zijn geworden. Nog steeds in Nederland natuurlijk, maar zijn we dan net zo beduusd als de Engelsen de dag na het Brexit referendum, of een overgroot deel van de Amerikanen na hun presidentschapsverkiezingen? We zullen het zien.

U kunt mede de politieke richting bepalen voor de komende jaren. Gaan we mét elkáár verder of polariseert onze samenleving verder? Als u gaat stemmen zal de democratie haar werk doen en worden de zetels in de Tweede Kamer verdeeld. Beken woensdag uw kleur en breng uw stem uit.

Deel deze pagina: