Live Live

Column Bert Hassink 10 augustus 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 10 augustus 2018 09:28

Column Bert Hassink 10 augustus 2018

Follow the leader
Kent u dat, dames en heren, ‘follow the leader’? Vast wel. Hebben we allemaal wel eens gehoord: ‘follow the leader’. Het volgen van de leider, het gehoorzamen van de leider en het allemaal goed vinden wat de leider zegt. Gelukkig zijn er genoeg mensen die een broertje dood hebben aan het ‘follow the leader’. En dat is maar goed ook.

Hoe ik op ‘follow the leader’ gekomen ben als onderwerp voor deze column? Door een heel klein berichtje, waarvan je denkt: het kan niet waar zijn. Deze zomer komt een nieuwe film uit van Winnie de Poeh. In de hele wereld is deze film te zien, behalve in China. Waarom? Er worden grapjes gemaakt over de president van China, hij zou lijken op Winnie de Poeh. En daarom is de film in China verboden. Inmiddels is de president van China bijna almachtig. Kortom: ‘follow the leader’.

Nog een voorbeeld van ‘follow the leader’ komt uit Polen. Daar is een wet aangenomen om de geschiedenis te herschrijven. Er is een geschiedeniswet aangenomen om een nationalistische versie van de vaderlandse geschiedenis te onderwijzen op scholen. Zo mag er niet meer gesproken worden van Poolse concentratiekampen. Wie dat wel doet riskeert een gevangenisstraf. Al eerder werd de rechtelijke macht in Polen aan banden gelegd. Het is duidelijk dat de scheiding tussen de rechtstaat en de politiek weggehaald is.

En dan hebben we ook nog HumpyTrumpy. Deze week weer een voorbeeld in het journaal. Een CNN journalist werd uitgescholden op een bijeenkomst van de Republikeinen en dit onder aanvoering van HumpyTrumpy. Een tragisch voorbeeld van ‘follow the leader’ was er toen de NOS reporter aan een aanhanger van HumpyTrumpy vroeg naar een voorbeeld van nep-nieuws. Dit kon de meneer niet geven, maar hij wist zeker dat CNN zich schuldig maakt aan nep-nieuws. Een voorbeeld van ‘follow the leader’: stop met nadenken en denk wat je gezegd wordt.

Dichter bij huis kunnen we komende week genieten van twee avonden cabaret op het hoogste Twentse niveau. In het Wilminktheater is de Grote FC Twente degradatie Show. Zal het daar ook over ‘the leader’ van toen gaan? Van de week hoorde ik nog het lied van Bruce Springsteen: working on a dream. Dat werd steevast gedraaid in de Grolsch Veste vlak voor het begin van een wedstrijd. De dream werd waarheid, onze FC werd kampioen. En daarna ging het mis, goed mis. ‘The leader’ duldde geen tegenspraak en volgende week vrijdag kunnen we aftrappen in de eerste divisie, oftewel een divisie met iets met keukens geloof ik.

‘Follow the leader’. Gelukkig staan er ook mensen op. Ook in China, Polen en de Verenigde Staten van Amerika. Maar ook in tal van andere landen waar de macht wel heel erg geconcentreerd is rond één persoon. Narcisten zijn het. Ze hebben een gebrek aan spiegelneuronen. En hebben mede daardoor bijvoorbeeld weinig gevoel voor empathie.
 
Blijf zelf denken en volg niet klakkeloos ‘the leader’. Want waar twee mensen dezelfde mening hebben heeft er één misschien niet nagedacht.
 

Deel deze pagina: