Live Live

Column Bert Hassink 1 juni 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 01 juni 2018 14:40

Column Bert Hassink 1 juni 2018

Duiden

Kent u dat, dames en heren, duiden. Vast wel. We verklaren allemaal iemand anders wel eens wat en geven een verheldering op een situatie. Je zou het ook uitleggen kunnen noemen, maar het woord ‘duiden’ klinkt natuurlijk deftiger. En zo zijn er na de gemeenteraadsverkiezingen wel drie duidings-bijeenkomsten geweest van onze nieuwe gemeenteraad. Bijeenkomsten om uitleg te geven over de stand van zaken.

Zo ook afgelopen maandagavond. De raadsvergadering was verschoven naar een later tijdstip die avond, want er was nieuws te melden. Er moest ‘geduid’ worden. De onderhandelingen tussen de vijf politieke partijen waren vastgelopen en dat vroeg om uitleg en overleg. GroenFlinks werd bedankt voor de eer en een andere partij wordt verzocht om aan te schuiven. Tot zover de kennis die er was voor de duidings-bijeenkomst van afgelopen maandag.

Hoe inhoudsloos zo’n bijeenkomst kan zijn bleek maandag. GroenFlinks kreeg van elke andere onderhandelingspartij een ferme Judaskus. Uitleg waarop het stuk gelopen is kreeg de toehoorder niet. O, ja, het woord chemie werd tijdens de bijeenkomst vaker gebruikt dan bij een gemiddeld werkoverleg bij AKZO Nobel.

En GroenFlinks had nog wel haar stinkende best gedaan, volgens fractievoorzitter Wolf. Zo konden we lezen in ons onvolprezen lokale dagblad. Blijkbaar gaf de GroenFlinks nestgeur niet de gewenste chemische reactie.

Volgens Van Dale is duiden niets anders dan: verklaren en ophelderen. Nou, als toehoorder van de bijeenkomst bleven vele vragen onbeantwoord en waren de korte verklaringen niets zeggend. Behalve dat de chemie er dus niet was.

En wat is chemie? Chemie is de tak van de wetenschap die zich bezighoudt met de samenstelling, verandering en ontbinding van stoffen. Duidelijk is dat het in dit geval de ontbinding was. Alhoewel ik sterk betwijfel of er iets wetenschappelijks aan te grondslag heeft gelegen. Natuurlijk, chemie tussen personen bestaat ook. En deze was zoek aldus BBE’er van den Berg. In citeer van den Berg: ‘Chemie moet ontstaan door succes en door successen ontstaat chemie’. Einde citaat.

Het is maar hoe je het bekijkt, denk ik dan. Vraagt de ene partij teveel of biedt de andere partij te weinig speelruimte? De compromissen werden duidelijk niet gevonden in het vaststellen van het beleid in het sociale domein. Tot zover wel enige duidelijkheid.

Onderhandelen is keuzes maken en geven en nemen. Zeker als je er met minimaal vijf partijen eruit moet zien te komen. Dat vraagt dus ook verantwoordelijkheid van vijf partijen. En met name welk succes in de onderhandelingen gun je een andere partij om mee te kunnen pronken naar de achterban?

Het sociale domein. Dan toch een sluitpost? Beste onderhandelaars: betrek in de onderhandelingen ook de recente jaarverslagen en rapporten van de Nationale Ombudsman, De Raad van State en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Financieel mag de rek er bij de gemeente eruit zijn, ook bij de informele zorg zijn grenzen bereikt, zo niet al overschreden. Neem deze kennis mee bij de onderhandelingen.

Deel deze pagina: