Live Live

Celstraf en tbs geëist voor gruwelijke vernederingen in Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 15:18

Celstraf en tbs geëist voor gruwelijke vernederingen in Enschede

Anderhalf jaar lang zou Kane P. (24) een gezin uit Enschede gruwelijk hebben geterroriseerd, vernederd en afgeperst. Daarom wil het Openbaar Ministerie dat hij 12 maanden de cel in gaat en tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt.

Dat bleek donderdag in de rechtbank in Almelo, waar de strafzaak tegen P. werd behandeld. Zelf ontkent de Enschedeër alles, zijn advocaat wil vrijspraak.

P. zou zijn afpersingspraktijken hebben gericht op een moeder, haar zoon en haar dochter. Met die laatste had de verdachte een relatie. De slachtoffers moesten niet alleen geld afstaan, maar ook een hele reeks aan vernederende opdrachten uitvoeren. Daardoor leefde het gezin van begin 2014 tot de zomer van 2015 in een nachtmerrie.

Zo moest de zoon van het gezin volgens justitie vrouwenondergoed dragen en zich laten uitlaten als een hond. Ook moesten gezinsleden rauwe eieren eten, zich laten bijten door een hond en werd er een pistool op de hoofden van meerdere slachtoffers gezet.

‘Bedreigd door bende’
Dat deden de gezinsleden, omdat ze zouden worden bedreigd door een bende criminelen uit de Dominicaanse Republiek. Het drietal zou hun leven niet zeker zijn, maar P. zou ze kunnen beschermen door zijn contacten met de No Limit Soldiers. Dat is een beruchte bende van Curaçao, die geweld niet schuwt. Maar waar de NLS aanvankelijk alleen nog geld zou willen voor de bescherming, zou later ook geëist zijn dat er sadistische opdrachten werden uitgevoerd.

Volgens het OM verzon P. het hele verhaal om daarmee een aanleiding te hebben om het gezin af te persen. Dat lukte lange tijd, want de familieleden stonden in totaal meer dan 50.000 euro af voor de bescherming. Dat geld zou P. hebben gebruikt om te gokken.

Geestelijk onderzoek
Kane P. is de afgelopen maanden onderzocht door gedragsdeskundigen. Omdat de Enschedeër niet goed meewerkte, is er geen goed beeld ontstaan van zijn persoonlijkheid. Wel zou er sprake zijn van een stoornis en een achtergebleven geestelijke ontwikkeling.

'Slachtoffers verzonnen alles'
Advocate Joyce de Vries is het totaal niet eens met de beschuldigingen en het beeld dat van haar cliënt geschetst wordt. De slachtoffers zouden alles zelf in scene hebben gezet, en zelf foto’s en video’s van alle gestoorde handelingen hebben gemaakt. Ook zou de zoon van een gezin een gokprobleem hebben gehad, en het geld dus zelf nodig hebben gehad.

De advocate wil dan ook dat Kane P. wordt vrijgesproken voor het afpersen van het gezin. „Geen normaal denkend persoon zou ook in het verhaal over niet bestaande gangsters trappen en daarna tienduizenden euro’s betalen. Volstrekt ongeloofwaardig.”

Mocht de verdachte niet worden vrijgesproken, dan wil de advocate de slachtoffers eerst laten verhoren, voordat er een uitspraak wordt gedaan.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie wil dat P. naast tbs met dwangverpleging ook een jaar de cel in gaat en een contactverbod met de slachtoffers krijgt opgelegd. Ook moet hij van het OM schadevergoedingen van tienduizenden euro’s betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook

Deel deze pagina: