Live Live

Capoeira-coach spoorloos na beschuldigingen misbruik

Gepubliceerd: Donderdag 14 maart 2019 14:37

Capoeira-coach spoorloos na beschuldigingen misbruik

De capoeira-trainer uit Enschede die beschuldigd wordt van ongewenst (seksueel) gedrag, is spoorloos. De man zou ruim drie weken geleden terugkeren in Twente, maar heeft zich nog niet gemeld. Mogelijk heeft professor Ceguinho meer slachtoffers gemaakt.

De vechtdans-docent zou een minderjarige leerlinge ongepast - seksueel - hebben benaderd. Het meisje (17) stapte daarmee naar de politie. De aangifte is in behandeling, de politie heeft de zaak in onderzoek. Inmiddels gaan er geluiden dat er meer slachtoffers zijn. Hoe ver het misbruik precies gaat, is onbekend.

De Enschedese trainer - beter bekend onder zijn bijnaam Professor Ceguinho - verdween ondertussen van het toneel. Sinds midden februari is hij spoorloos. Naar verluidt verblijft de Capoeira-coach in zijn geboorteland Brazilië. Contact is zelfs voor intimi amper mogelijk. Op vragen van deze krant reageert Professor Ceguinho eveneens niet. Wel zou hij aan een bestuurslid van de Enschedese verenging hebben laten weten onschuldig te zijn.

Schok in Capoeira-wereld
Door de capoeira-wereld trok de laatste weken een golf van ontzetting. De wereldwijde bond kwam zelfs met een ‘nota oficial’ - een officieel statement - over de zaak. Daarin werd afstand gedaan van de trainer. Hij is ook uit de wereldgroep gezet. „De groep verwerpt elke vorm van fysieke of morele agressie tegen personen van elke leeftijd. Capoeira moet strikt voor het goede worden gebruikt”, luidde het bericht uit São Paulo.

Capoeria is een van oorsprong Braziliaanse vechtdans-sport, met sterke hiërarchische verhoudingen. De sport is relatief klein, maar kent wel vertakkingen over de hele wereld. In Twente zijn er verenigingen in Enschede en Hengelo. De Enschedese trainer genoot een hoge status en had wereldwijd aanzien.

Scheve machtsverhoudingen
Verhalen over machtsmisbruik druppelen ondertussen binnen. „Capoeira is een fantastische sport, het wordt ook wel de kunst van het glimlachend strijden genoemd. Alleen, zo blijkt nu wel, kunnen er scheve machtsverhoudingen ontstaan”, vertelt een woordvoerder van de Twentse vereniging.

Het probleem is dat leerlingen moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen tegen hun meester. Ook bij deze krant kwamen meldingen binnen van scheve machtsverhoudingen. De Twentse woordvoerder hoopt dat capoeira het incident aangrijpt om wereldwijd de sport schoner te maken. „De rotte appels moeten ertussenuit. Daarna kunnen we hopelijk weer met een schone lei verder.” De lessen in Hengelo zijn inmiddels hervat, leden uit Enschede kunnen zich aansluiten bij die groep.

De politie wil vooralsnog niet reageren op de zaak. Professor Ceguinho was niet bereikbaar voor commentaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay 

Deel deze pagina: