Live Live

Camera’s bij toegang stadserf in Enschede: 100 boetes per dag

Gepubliceerd: Donderdag 10 oktober 2019 14:20

Camera’s bij toegang stadserf in Enschede: 100 boetes per dag

In september, de eerste maand dat kentekenregistratie wordt toegepast bij de zeven ingangen tot het stadserf in Enschede, zijn zo’n 3.000 boetes uitgedeeld.

Het stadserf is na 11.00 uur ’s ochtends verboden terrein voor automobilisten, tenzij er ontheffing is verleend door de gemeente. Om het aantal overtredingen terug te dringen, zijn onlangscamera’s geplaatst.

3 ton aan boetes

Na twee proefmaanden, waarbij overtreders een waarschuwing ontvingen, is in september begonnen met het uitschrijven van boetes. De resultaten zijn opvallend. „Het gaat gemiddeld om honderd boetes per dag”, zegt gemeentewoordvoerder Derk Jan Eshuis. „De ene dag zijn het er zestig, de andere dag 140. Het is een kwestie van gewenning. De ervaring leert dat het drie à vier maanden duurt voordat het afneemt.”

De camera’s registreren kentekens van voertuigen en signaleren direct of de bestuurder onbevoegd is op het stadserf of er te lang is verbleven. Een boete kost 90 euro (of 140 euro als ook niet aan de verplichte rijrichting is gehouden). Dat betekent dat de eerste maand ongeveer 300.000 euro aan boetegelden heeft opgeleverd.

Dat komt niet terecht in de gemeentekas: de boetes worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau. De camera’s zijn door de gemeente geplaatst voor de veiligheid op het stadserf. De gemeente is bereid om het toelatingsbeleid (er zijn twaalf verschillende ontheffingen) aan te scherpen als ondernemers en binnenstadbewoners daar om vragen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: