Live Live

AUDIO Buurt vreest overlast door pension aan Noorderhagen

Gepubliceerd: Zaterdag 16 juni 2018 20:52

AUDIO Buurt vreest overlast door  pension aan Noorderhagen

Aan de Noorderhagen zijn plannen voor een pension met 33 kamers. De buurt vreest nog meer overlast.

Tegenover de ingang van het Muziekcentrum staan twee panden al jaren leeg, Noorderhagen 44 en 46. De eigenaar overweegt ze plat te gooien en er een pension neer te zetten met 33 kamers.

De buurt zet zich schrap. De omwonenden vrezen dat een groot pension ‘types’ van buiten de stad aantrekt die de leefbaarheid in het centrum verder aantasten. De Noorderhagen, waar een samenscholingsverbod van kracht is, kampt al jaren met overlast door dealers en verslaafden. Die zijn voor een groot deel afkomstig uit het westen van het land en hebben vaak tijdelijk onderdak in kamers aan onder meer de Van Lochemstraat om de hoek. „Met een pension versterkt de gemeente een probleem dat men dacht op te lossen”, wordt onder omwonenden opgemerkt.

Logies
Volgens de gemeente biedt het bestemmingsplan echter de mogelijkheid om een pension aan de Noorderhagen te vestigen. Een pension wordt namelijk aangemerkt als horecabestemming. „Een pension is gericht op logies, tijdelijk verblijf. Permanente bewoning is niet toegestaan”, legt een woordvoerder uit. Een pension valt ook niet onder de strenger geworden regeling om de bouw van studio’s aan banden te leggen. Ook is er geen sprake van kamergewijze verhuur, waar de gemeente sinds vorig jaar eveneens paal en perk aan heeft gesteld.

De plannen zijn nog niet definitief en er is ook nog geen formele vergunningaanvraag ingediend. Maar er ligt wel een conceptontwerp. De kavels worden geheel bebouwd en er komen twee smalle, hoge en diepe gebouwen. Op de begane grond zijn zeven kamers en een horecagedeelte gepland, op de eerste verdieping elf kamers, negen op de tweede en zes op de derde. Elke woonruimte heeft een eigen keukenblokje, toilet en douche. De entree van het complex is aan de naastgelegen Knibbelbrugsteeg.

Verloederd
De wijkraad Binnenstad Enschede heeft de gemeente al diverse keren gewezen op de verloederde aanblik van de twee panden. Die heeft van alles geprobeerd om er wat aan te doen, zoals de eigenaar te sommeren voor veiligheid rond zijn panden te zorgen. Dat schoot niet op. De gemeente is dan ook blij als de verwaarloosde panden plaatsmaken voor nieuwbouw, aldus de woordvoerder. „En de conceptplannen zien er goed uit.”

Dat neemt niet weg dat de wijkraad en omwonenden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. De wijkraad heeft inmiddels met de gemeente om de tafel gezeten om haar zorgen kenbaar te maken en de (openbare) schetstekeningen te bespreken. „Wij begrijpen hun zorgen, maar in dit stadium kunnen we daar niet veel aan doen. Verder denken we dat een goed geëxploiteerd pension ook een meerwaarde kan zijn voor de binnenstad”, stelt de woordvoerder van de gemeente.

Integriteitsonderzoek
Hij wijst erop dat bij een mogelijke vergunningaanvraag de eigenaar inzicht moet geven in de exploitatie van het pension, zodat dit kan worden getoetst aan het bestemmingsplan. Als de gemeente daar aanleiding toe ziet, kan het bovendien zijn dat bij de omgevingsvergunning een Bibob-toets wordt uitgevoerd: een onderzoek naar de integriteit van de aanvrager en de herkomst van diens vermogen.

Als de eigenaar ook van plan is om alcohol, frisdrank, koffie enzovoort te schenken, dan zal er een horecavergunning moeten worden aangevraagd. Bij een aanvraag voor een horecavergunning wordt altijd een Bibob-onderzoek gehouden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook

Deel deze pagina: