Live Live

Burgemeester Enschede wil eerst alle feiten over dodelijk vuurwerkincident

Gepubliceerd: Woensdag 02 januari 2019 08:33

Burgemeester Enschede wil eerst alle feiten over dodelijk vuurwerkincident

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede wil na de tragedie in de Gerststraat niet vooruitlopen op een discussie over een eventuele uitbreiding van vuurwerkvrije zones of zelfs een vuurwerkverbod in zijn stad.

Het is uit piëteit naar de nabestaanden van Henk Kempers ‘niet gepast’ nu al uitgebreid te spreken over een aanscherping van de regels voor het afsteken van vuurwerk in Enschede. Dat zei burgemeester Onno van Veldhuizen op de eerste dag van 2019, kort nadat hij in de Gerststraat sprak met bewoners die getuige zijn geweest van het ongeval dat hun 54-jarige buurtgenoot het leven heeft gekost. “Het is nu eerst tijd voor rouw om het verlies van een stadgenoot. Daarom is dit niet het moment om nu al in te gaan op de vraag hoe we verder moeten omgaan met het afsteken van vuurwerk.”

Veel vragen
Van Veldhuizen werd in de nieuwjaarsnacht geïnformeerd over het dodelijke ongeval toen 2019 een half uur oud was. Ook de burgemeester zit nog met veel vragen over de toedracht van de fatale explosie. “Van wie was de aanhanger en het vuurwerk; was dat illegaal of niet, dat zijn allemaal vragen waarop ook ik nog geen antwoord heb”, zei Van Veldhuizen. “Onderzoek zal wat dat betreft duidelijkheid moeten geven. Ik wil eerst alle feiten kennen voor we verder praten over wat ons rond het afsteken van vuurwerk te doen staat.”

Vuurwerkvrije zones

In Enschede werd na een vuurwerkdialoog met inwoners eind 2017 een zogeheten burgerbesluit genomen. Dat voorzag vorig jaar in de aanwijzing van een beperkt aantal vuurwerkvrije zones in de stad. Voor de voorbije jaarwisseling werden daarnaast enkele parken door de gemeente aangewezen als locaties met een vuurwerkverbod.

Van Veldhuizen: “Ik begrijp de mensen die na dit verschrikkelijke ongeluk zeggen: zo kan het niet verder, dit is de gevaarlijk en we moeten denken aan een verbod. Maar ik begrijp de mensen óók die wijzen op de moeilijkheid van het handhaven van veel vuurwerkvrije zones. Daar zullen we over moeten spreken met z’n allen, maar wel pas als alle feiten van de jaarwisseling op tafel liggen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: