Live Live

Buren eisen bij Raad van State bouwstop van ecoduct bij Boekelo

Gepubliceerd: Donderdag 05 september 2019 16:27

Buren eisen bij Raad van State bouwstop van ecoduct bij Boekelo

Om te voorkomen dat Rijkswaterstaat en bouwbedrijf BAM snel het ecoduct over de A35 bij Boekelo afbouwen, vroegen tegenstanders deze donderdag bij de Raad van State om een onmiddellijke bouwstop.

Tegenstanders Benny Valkenburg en Wulfert Dorrestijn vroegen wederom om een schorsing van de door Enschede aan Rijkwaterstaat verleende omgevingsvergunning. Die vergunning was al eens eerder geschorst door de Zwolse bestuursrechter, maar die hief de bouwstop later weer op.

Om die reden stapte omwonende Valkenburg, die er donderdag in Den Haag overigens niet bij kon zijn, dit keer naar de Raad van State. Volgens Marcel Middelkamp, raadsman van de Boekeloërs, rammelt het bouwplan voor het ecoduct aan alle kanten. Zo zou de bouw in strijd zijn met de recente PAS-uitspraak van de Raad van State.

Stilgelegd

Die uitspraak legde eerder een reeks bouwprojecten stil, omdat die tot teveel verzurende stikstofneerslag in omliggende natuurgebieden leiden. Volgens raadsman Middelkamp geldt dat in feite ook voor de bouw van het ecoduct. „Maar alleen omdat Valkenburg daartegen bezwaar maakt, omdat hij een burger is en geen natuurorganisatie, wordt er niks mee gedaan. Ik hoop dat de Raad van State daar nu wel iets aan doet en het bouwproject stil legt,” aldus Middelkamp.

Zoutcaverne
En behalve de PAS-uitspraak wees de raadsman van de tegenstanders erop dat het ecoduct op een zoutcaverne wordt gebouwd terwijl ooit beloofd was daar nooit op te bouwen. Verder zou het ecoduct volgens Middelkamp met twaalf meter veel te smal zijn om als natuurverbinding te fungeren, „een ecoduct moet minimaal 17 tot 35 meter breed zijn zodat er reeën en ander wild over heen gaat. Twaalf meter is veel te smal en dus is het een zinloze verspilling van belastinggeld.”

Voorjaar 2020
De woordvoerster van Rijkswaterstaat ontkende dat het ecoduct te smal is en dat er wel degelijk een hoop dieren over heen zouden gaan. Ook is de bodem goed bekeken en leveren de zoutcavernes volgens de rijksdienst geen gevaar op. Hoewel rechter en staatsraad Rosa Uylenburg een groot aantal vragen stelde, lijkt de kans niet zo groot dat de vergunning opnieuw geschorst wordt.

Als BAM mag doorbouwen is het ecoduct waarschijnlijk voorjaar 2020 klaar. Later dit jaar volgt nog een bodemzaak over het ecoduct. De spoeduitspraak volgt binnen twee weken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: