Live Live

Brullende dino's op Twente Airport: ‘Pap, ben blij dat hij nog vast zit’

Gepubliceerd: Zaterdag 29 juni 2019 11:36

Brullende dino's op Twente Airport: ‘Pap, ben blij dat hij nog vast zit’

Ze duiken ineens op uit het bos. Brullen dat het een lust is en schudden woest hun kop. Maar hoe wild de dino’s in het Dinopark Twente zich ook gedragen, ze worden op Airport Twente keurig aan het lijntje gehouden.

De eerste confrontatie met de T-Rex maakte de driejarige Suus wel een beetje bang. „Ze keek er nog eens goed naar, zag de elektrische draden die aan het beest vastzaten en zei: ‘papa, ik ben blij dat hij nog vast zit’”, vertelt Tim Lammers. Behalve de vader van Suus (en Fem) is Lammers ook de man achter het Dinopark Twente.

Toen hij die reactie van zijn dochter hoorde, wist hij dat het goed ging komen met het eenmalige attractiepark op Airport Twente. „Heerlijk om de fantasie van de kinderen te prikkelen.”

Kinderevenement
Dat gebeurt nog iets te weinig in Twente, vindt de Enschedeër. Althans in de vorm van een groot evenement voor kinderen. „Enschede en Twente zijn geweldig. Er gebeurt van alles. Maar niet echt voor kinderen.”

Timmers, in het dagelijkse leven werkzaam als marketingmanager bij Burgers’ Zoo, besloot daar eigenhandig verandering in te brengen. Hij huurde 57 levensgrote replica’s van dinosaurussen, die bijna allemaal kunnen bewegen, transporteerde die onlangs van Utrecht naar Enschede, en liet ze allemaal inpassen in de natuurlijke omgeving van het bunkercomplex op de voormalige vliegbasis van Enschede.

Invulling
Inmiddels, een paar weken voor de opening, is zo’n beetje 90 procent van het park ingevuld. De meeste dino’s hebben hun plek gevonden, de elektrische dragen zijn netjes weggewerkt en diverse gebouwen ingericht als decor voor een spannend verhaal over een gestoorde professor die dino’s wil klonen. Tot leven gebracht met acteurs.

Nog niet alles is klaar. Zoals de eigen toegangsweg, vanaf de Oude Deventerweg, en de bewegwijzering op en rond het park. Ook zijn nog niet alle bordjes met informatie bij de getoonde soorten klaar. Wel valt bijvoorbeeld al te lezen die gevaarlijke ogende kruising tussen vogel en reptiel Confuciusornis heet, echt waar, en weliswaar een grote bek heeft, maar geen tanden. Want er moet ook wel wat te leren zijn, vindt Lammers. „Dat geeft het park een toegevoegde waarde.”

Dinokennis
Er was een tijd dat hij zelf alle bekende dinosaurussen bij (soort)naam kende. „Dat was toen ik op de basisschool zat en de eerste Jurassic Park-film zag.” Later zakte de kennis wel een beetje weg. „Maar nu, met dit park, komt het weer helemaal terug.” Hij denkt dat het voor meer vaders, en wie weet moeders, een herbeleving van jeugdsentiment wordt als ze straks rondlopen in het park. „Het is in eerste instantie bedoeld voor kinderen, maar ouders zullen zich ook niet vervelen.”

Na twee ‘oefendagen’ voor beperkt publiek op zaterdag 6 en zondag 7 juli, gaat Dinopark Twente voor het grote publiek open op zaterdag 13 juli, en gaat de poort weer dicht op zondag 25 augustus. Publiek wordt aangeraden via de Oldenzaalsestraat, tussen Oldenzaal en Lonneker, te rijden, omdat de Vliegveldstraat (Hengelo-Enschede) in die periode grotendeels is afgesloten. De entree bedraagt 12,50 euro voor een kaartje via internet en 14,50 euro aan de kassa.

Belangstelling
De belangstelling voor een bezoek is nu al groot. Maar hoe groot het succes ook gaat worden, het blijft bij een eenmalig evenement. „Dit doe ik echt maar een keer”, zegt Lammers. „Ik vind het leuk om iets op te zetten, maar wil daarna weer wat anders. Maar misschien, over een jaar of vijf…”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: