Live Live

Brandweer Twente had afgelopen maand handen vol aan buitenbranden

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 10:10

Brandweer Twente had afgelopen maand handen vol aan buitenbranden

De Brandweer Twente is in de afgelopen bloedhete en gortdroge julimaand 145 keer uitgerukt voor brandjes in bermen, langs slootkanten, en in bijvoorbeeld weilanden en afvalhopen. In voorgaande jaren bleef het aantal uitrukken voor dit soort 'buitenbranden' in de maand juli telkens op 30 tot 40 steken. Dat blijkt uit een inventarisatie van Brandweer Twente.

"We zijn in juli heel erg druk geweest met die buitenbranden", zegt woordvoerster Irene Mazeland van Brandweer Twente. "Toch zorgde het niet voor problemen. Het gaat natuurlijk ook om regulier brandweerwerk."

Oorzaak
Hoewel duidelijk is dat het droge en hete weer in juli het risico op buitenbranden heeft vergroot, weet de brandweer niet wat de precieze oorzaken zijn geweest. "Omdat het om relatief kleine branden ging onderzoeken we dat niet." In sommige gevallen zal volgens haar een smeulende sigaret een rol hebben gespeeld. "Maar het is lang niet altijd duidelijk."

Buitenbranden, die in de brandweeradministratie apart worden gehouden van de vaak grotere natuurbranden, hoeven namelijk niet door opzettelijk menselijk handelen te zijn ontstaan. "Dat kan natuurlijk wel, maar het kan ook komen door een stukje glas dat een brandpunt veroorzaakt, een warme uitlaat onder een auto die in een weiland staat of vonken die van de remmen van een trein komen", aldus Mazeland.

Natuurbranden
Terwijl het aantal buitenbranden is verviervoudigd, steeg het aantal natuurbranden veel minder hard. "Dat waren er de afgelopen maand zes in Twente. Een kleine stijging ten opzichte van voorgaande jaren", aldus de woordvoerster. Bij een melding van een natuurbrand, die vaak snel om zich heen grijpt en zo al snel een groot oppervlak verwoest, gaat er altijd snel en veel brandweermaterieel naar de plek des onheils. "Deze branden zijn daardoor qua omvang beperkt gebleven en snel geblust."

Buiten Twente, in het werkgebied van de Brandweer IJsselland, zijn wel meerdere grote natuurbranden geweest. Het ging om branden in onder meer Beerze, Dalfsen en Vilsteren. Daarbij hebben manschappen van Brandweer Twente ook hulp verleend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto's: Lars Smook

Deel deze pagina: