Live Live

Brandweer Twente: geen extra werkdruk door bewogen jaar

Gepubliceerd: Woensdag 09 januari 2019 15:56

Brandweer Twente: geen extra werkdruk door bewogen jaar

Dat de brandweer vorig jaar bijna duizend keer moest uitrukken, is volgens brandweercommandant Stephan Wevers te wijten aan klimaatverandering. Maar van een verhoogde werkdruk is geen sprake, meent hij.

De januaristorm en de lange, droge zomer. Dat zijn volgens brandweercommandant Stephan Wevers de belangrijkste oorzaken voor het ‘zeer drukke jaar 2018'. Liefst 4452 keer moest de brandweer in Twente vorig jaar in actie komen om een brand te bestrijden en/of hulp te verlenen.

Westerstorm
Alleen al bij de westerstorm, waarbij een dode te betreuren was, rukte de brandweer in Twente zeshonderd keer uit. “We zien een duidelijke piek op 18 januari”, aldus Wevers. Ook het aantal buitenbranden in de zomerperiode lag vorig jaar vanwege de langdurige droogte flink hoger dan in 2017.

Het zijn volgens Wevers die extreme weersomstandigheden die de brandweer meer werk bezorgen. „De rol van het operationeel centrum aan het Spaansland in Enschede wordt door de klimaatverandering steeds belangrijker. Vanuit dat centrum werken we met steeds nauwkeurigere weerberichten, waardoor we goed kunnen anticiperen op extreem weer. Komt er een storm, dan weten we dat we rekening moeten houden met een verhoogde inzet.”

Werkdruk
De brandweercommandant omschrijft 2018 als druk, maar hij benadrukt dat er geen reden tot zorg is op het gebied van bijvoorbeeld werkdruk en capaciteit. „Door het netwerk van 29 kazernes in Twente, kunnen we het aantal meldingen goed verdelen”, zegt hij. Elke kazerne moest vorig jaar twintig tot dertig keer meer uitrukken dan in 2017, wat volgens Wevers ‘behapbaar is’. „We stonden en staan áltijd paraat voor de inwoners van Twente”, wil hij benadrukken.

Het aantal keren dat de brandweer op pad ging voor ‘loze’ meldingen, is trouwens flink gedaald: van ruim 2500 in 2013 tot een kleine 800 vorig jaar. “Doordat de meldkamer nu eerst naar een bedrijf belt om te verifiëren of er echt brand is, hoeven wij minder vaak uit te rukken”, zegt Wevers. “Daar komt bij dat we steeds meer aan preventievoorlichting doen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: