Live Live

Braakliggende grond in Twekkelerveld Enschede wordt pluk-, moes- en lestuin

Gepubliceerd: Dinsdag 11 juni 2019 11:17

Braakliggende grond in Twekkelerveld Enschede wordt pluk-, moes- en lestuin

Een braakliggende lap grond in Twekkelerveld wordt omgetoverd tot een pluk-, moes- en lestuin. De middelbare school Zone.college en de corporatie De Woonplaats slaan de handen ineen voor een bijzonder project. De buurt is er blij mee.

Jarenlang lag het besloten terrein aan het Orionplantsoen er verwaarloosd bij. De vegetatie bestond hoofdzakelijk uit hoog opgeschoten gras, distels en ander onkruid. Vroeger was het een moestuin, wat nog zichtbaar is aan de fruitbomen die er staan. De eigenaresse van de grond is de corporatie De Woonplaats. Die nam het initiatief om de 300 vierkante meter braakliggende grond te veranderen in een fleurige moes-, pluk- en lestuin. Samen met de ‘groene afdeling’ van de middelbare school Zone.college (het vroegere AOC).

De basis voor het paradijsje is gelegd, het door woningen omsloten terrein is klaar voor gebruik. De school heeft een plan opgesteld om het zo in te richten dat verschillende leerrichtingen en klassen hier kennis en vaardigheden kunnen opdoen. Les op locatie. Het gaat onder andere om het maken van een tuinontwerp, om bestraten, groenonderhoud, zaaien, planten, oogsten en het gebruik van bloemen en planten in bloemstukken.

Kruiden
De eerste plantvakken zijn aangelegd en gevuld met kruiden als munt, tijm, lavendel en salie. Daarmee kunnen leerlingen van de afdeling Voeding zich bijvoorbeeld uitleven. Er zijn hagen aangeplant, paden opnieuw bestraat. Allemaal door leerlingen die op deze manier nuttige praktijkervaring hebben opgedaan.

Voor De Woonplaats is het project op een andere manier aantrekkelijk. „Als woningcorporatie vinden we het belangrijk te zorgen voor een zo prettig mogelijke leefomgeving voor onze huurders”, zegt wijkconsulent Marloes Koebrugge van De Woonplaats. „Een mooie tuin draagt daar zeker aan bij.” De eerste buurttuin van de corporatie is aan het Schouwinksplein in het oosten van de stad, het Orionsplein is haar tweede tuinproject.

„Hier wonen vooral ouderen. Die hebben aangegeven dat ze er erg blij mee zijn. Niet alleen omdat er eindelijk weer iets gebeurt met het terrein, maar ook omdat het voor wat reuring in de buurt zorgt”, aldus Koebrugge. Bewoners in de buurt wordt gevraagd in schoolvakanties een handje te helpen bij het onderhoud.

Leerlingen
Vrijdagochtend is klas 3 van het vmbo opgetrommeld om de nog onbeplante delen van de tuin zaaiklaar te maken. Dat betekent onkruid schoffelen en harken. De twintig meiden volgen de Creatieve Groenopleiding en dromen als bloemisten in de dop ongetwijfeld van een eigen bloemenzaak. In het wroeten in aarde hebben ze duidelijk geen zin, maar ze moeten. Dit praktijkgedeelte is een onderdeel van de opleiding en het examen.

Een aantal leerlingen komt in kekke kleding de tuin ingelopen, een enkeling houdt tijdens de werkzaamheden het handtasje om de schouders en de hippe zonnebril op. De meeste knaloranje hesjes van school gaan uit. Het is de vraag of er één leerlinge is die ooit een schoffel in handen heeft gehad. Onwennig bewegen de meiden het gereedschap in de aarde heen en weer. „Hoe moet dat?” De docent legt het uit. „Van links naar rechts en dan gaat iemand anders er achteraan om het netjes uit te harken.” De jongedames vrezen dat het werk voor hen te zwaar is, maar dat blijkt mee te vallen. Emmers zijn in een mum van tijd gevuld met onkruid, dat wordt meegenomen naar de groencontainer bij de vlakbij gelegen school.

Later op de dag worden de maagdelijke bedden ingezaaid met mengsels van traditionele snijbloemen als zinnia, slaapmutsje, goudsbloem en cosmea. Het wordt een mooie zomer aan het Orionsplein.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: