Live Live

Bouw 'De Zon' in hartje Enschede stagneert al jaar

Maandag 18 december 2017 12:20

Bouw 'De Zon' in hartje Enschede stagneert al jaar

De bouw van een appartementencomplex bij café De Zon stagneert al een jaar. Hoge logistieke kosten schrikken investeerders af.

De fundering voor een fraai appartementencomplex rondom voormalig café De Zon aan de Pijpenstraat had gelegd moeten zijn voor kerst 2016. Het gebouw had in september opgeleverd moeten zijn. Het is alweer bijna kerst, maar nog steeds is er geen enkele bouwactiviteit te zien.

Het vroegere café is van binnen al wel gesloopt. De aannemer kan bij wijze van spreken meteen beginnen met de bouw van vier appartementen op de bovenverdieping en een aanpalend nieuwbouwcomplex met vijftien huur- en koopappartementen.

Maar hoewel er onder beleggers genoeg animo is om in het prestigieuze project te stappen, zijn diverse partijen inmiddels afgehaakt. Zij vonden het rendement op de korte termijn te laag, vertelt Wim Klensman, de vroegere eigenaar van De Zon, die met zijn vrouw Gerda mede-eigenaar wordt van het complex. Op 1 december zag de laatste investeerder van het project af.

Struikelblok

Struikelblok voor investeerders zijn de relatief hoge bouwkosten, aldus Klensman. "Dat komt omdat in hartje centrum alleen lichte vrachtwagens zijn toegestaan. Bij de bouw zijn ongeveer 85 vrachtwagens nodig voor het vervoer van bouwmaterialen, is berekend."

De hoge kosten daarvan betekenden een kink in de kabel van het bouwproject. Ondanks de grote belangstelling onder beleggers heeft er nog geen een toegehapt. Klensman: "Zij willen een rendement van 8 tot 9 procent binnen 10 jaar, maar dat zit er nu nog niet in."

Dat alleen lichte vrachtwagens zijn toegestaan is het gevolg van gemeentelijke voorschriften, stelt hij. Met de gemeente heeft hij overigens een goede verstandhouding. "Die werkt aan alle kanten mee. Het zal allemaal wel goed komen, maar het duurt gewoon nog even."

Café De Zon werd op 1 augustus vorig jaar gesloten, in de verwachting dat de bouwwerkzaamheden nog hetzelfde jaar konden beginnen. Sindsdien zitten Wim en zijn vrouw Gerda zonder inkomsten. "We hebben ingeteerd op ons spaargeld. Maar de plannen gaan door, daar ben ik van overtuigd. Het is gewoon wachten op een investeerder die de knoop doorhakt."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Annina Romita

Deel deze pagina: