Live Live

Bond3D uit Enschede wil naar top met digitale printers: ‘Werk voor 300 mensen’

Gepubliceerd: Donderdag 06 juni 2019 22:02

Bond3D uit Enschede wil naar top met digitale printers: ‘Werk voor 300 mensen’

De start-up Bond3D heeft grote plannen in Enschede. Het bedrijf dat digitale printers bouwt voor het printen van harde kunststof dat metaal kan vervangen, wil nieuw gaan bouwen op het Kennispark bij de UT en groeien naar 300 mensen.

Bond3D denkt daar over vijf jaar een omzet van 50 miljoen euro te realiseren met 200 tot 300 werknemers. Het bedrijf werkt in Enschede al sinds 2016 in stilte met zestig man aan de ontwikkeling van een 3D-printer waarmee onderdelen met de grondstof PEEK - een polymeer - kunnen worden geprint. Daaraan is volgens de directie behoefte in de vliegtuigindustrie, de ruimtevaart, de gezondheidszorg (kunstgewrichten) en bij machinebouwers.

Verhuizing
Het snelgroeiende Bond3D huurt ruimte bij hightechbedrijf Demcon aan de Institutenweg en gaat in september verhuizen naar het Demcon Technology Center, dat op dit moment in aanbouw is langs de Hengelosestraat, schuin tegenover de UT. Bond3D gaat daar de hele bovenverdieping (1000 vierkante meter) huren. Demcon (600 werknemers) is mede-aandeelhouder in Bond3D.

Bond3D bestaat als sinds 2013. Er is sindsdien volgens directeur Gerald Holtvlüwer (49) tien miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd, terwijl er nog geen euro is verdiend. Omdat er nog meer miljoenen nodig zijn, is recent ook het Engelse beursfonds Victrex (minderheids)aandeelhouder geworden.

Twee miljard euro
Victrex – beurswaarde twee miljard euro - is marktleider in de productie van het polymeer PEEK. „Een strategische samenwerking”, zegt Holtvlüwer. „Victrex wilde onze printers kopen, want dan kunnen zij als ’s werelds grootste producent van PEEK (polyaryletherketon) ook zelf eindproducten gaan maken. We hebben gezegd dat ze onze printers niet kunnen kopen, maar dat ze wel de producten die we er mee gaan maken mogen verkopen.”

Bond3D wil in Enschede zelf onderdelen van PEEK gaan printen. Die onderdelen kunnen maximaal 40 bij 40 centimeter groot zijn en 40 centimeter hoog. Ze worden gebakken in de printer om hardheid te garanderen.

Investering
Eind volgend jaar hoopt Bond3D de eerste omzet te genereren. „Het lijkt een beetje Amerikaans wat we aan het doen zijn”, erkent Assenaar Gerald Holtvlüwer. „We hebben maandelijks ruim een half miljoen aan kosten en verdienen nog niks. Toen mijn vriend Wim Brink (van de gelijknamige trekhakenfabrikant uit Staphorst-red.) mij benaderde voor deze investering, hebben we er beiden samen een half miljoen ingestopt. Daarmee dachten we klaar te zijn.”

„Die vijf ton is inmiddels tien miljoen en we zijn er nog niet. Maar als we straks acht printers hebben staan en vol op stoom komen, gaat de omzet ook heel hard omhoog; we verwachten naar 50 miljoen euro binnen vijf jaar. Daarom is het ook zo belangrijk dat Victrex is ingestapt bij ons, zij beschikken over een groot commercieel marketing- en verkoopapparaat.”

Assenaar Holtvlüwer is met Bond3D in Enschede neergestreken, omdat Demcon volgens hem de ingenieurs in huis heeft die nodig zijn bij de verdere ontwikkeling van de 3D-printer. Onder de 60 werknemers die er dagelijks aan werken, zijn 20 ingenieurs van Demcon.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: