Live Live

Boensma heeft het, nog steeds

Gepubliceerd: Woensdag 07 november 2018 09:28

Boensma heeft het, nog steeds

Laatst heeft hij iemand nog een trap verkocht. En deze ochtend komt er een dame de winkel binnen voor een stoffer en blik. Het assortiment van de ijzerwarenwinkel die Roel Boensma (1954) met zijn vrouw Marieke runt is enorm.

Tuinspullen, fietsbanden, sleutels, muizenvallen, handvatten, tuinslangen, snoeren, boor- en zaagmachines, kachelpijpen, haarden, noem maar op. En natuurlijk de nodige bouten, moeren, schroefjes, spijkers, schroefogen, schroefhaken en draadstangen in diverse draad- en maatsoorten. Je bent een ijzerwarenwinkel of je bent het niet. Boensma denkt mee met de klant, maakt onderdelen die niet bestaan desnoods zelf. De winkel staat erom bekend dat je er ook gewoon één schroefje kunt kopen.

Teveel letters
Ze hebben altijd geadverteerd met de slogan: Boensma heeft het. Dat had hij zelf ook graag in grote letters op het pand gehad en op de bedrijfsbus. Met daaronder: Boensma installeert het. Nooit gedaan, teveel letters.
Dat het pand inmiddels zijn eigendom is en dat hij ook cv-ketels verkoopt en installeert, maakt dat hij het hoofd boven water kan houden. Met de winkel alleen lukt dat niet meer. Niet zo heel lang geleden waren ze een bedrijf met zes man. Daar is het echtpaar Boensma nog van over. Het is best zwaar met de hete adem van de grote bouwmarkten in de nek. Ook de seizoensartikelen worden hem langzaam ontnomen. Kerstspullen, daar doet hij dit jaar al niet meer aan. Want die markt hebben de grote tuincentra overgenomen. Maar met vuurwerkverkoop gaat hij wel door. Dat blijven de drie leuke laatste dagen van het jaar.

Machinefabriek
Hij is vernoemd naar zijn grootvader Roelof Boensma. Een Fries die in de jaren 20 naar Enschede trok om er werk te zoeken. Dat vond hij bij machinefabriek Thole. Maar in 1924 kon hij een eigen winkel in ijzerwaren en huishoudelijke artikelen openen aan de Deurningerstraat 92.

Diens zoon Henk, vader van Roelof, opende in 1949 een tweede Boensma IJzerwaren aan de Roomweg. Die zaak werd door een oom overgenomen toen Henk in 1951 een derde Boensma winkel aan de Van Heekstraat in Enschede opende. Dit pand, dat Roel en zijn vrouw nog steeds draaiende houden, is als enige van de drie Boensma winkels nog over. De Roomweg ging dicht toen Grolsch daar alle panden opkocht. De winkel aan de Deurningerstraat sloot in 1991.

Kachel
Het assortiment van Boensma is enorm, maar in de etalage staat een kachel waar hij nooit afstand van zal doen. „Ik plaatste in 1988 een centrale verwarming op een woonboot. De kachel was toen niet meer nodig. Ze vroegen of die nog wat waard was. Ik zei dat ik het bedrag wilde geven wat ze er ooit voor hadden betaald.” Ze hadden het bonnetje nog. Vader Henk Boensma bleek ze kachel in 1958 verkocht te hebben voor 110 gulden. Hij heeft ze het bedrag betaald. De kachel staat sindsdien te pronken in de etalage en het bonnetje hangt ingelijst in de winkel.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: