Live Live

Boekelose Keulstra duikt weer op in marathonpeloton

Gepubliceerd: Donderdag 08 november 2018 15:37

Boekelose Keulstra duikt weer op in marathonpeloton

Opeens is ze er weer. Bijna vier jaar na haar laatste marathon schaatst Pien Keulstra dit seizoen weer mee in het peloton. Het voormalige Boekelose schaatstalent heeft onderdak gevonden in de ploeg van Elfstedentochtwinnares Klasina Seinstra.

Zaterdag staat ze weer aan de start, voor tachtig rondjes in Heerenveen. Het is de vierde marathon van de KPN Cup, haar derde van deze winter. Pien Keulstra miste in Amsterdam de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen, maar in Deventer en Utrecht wist ze keurig de streep te halen. In een onopvallend zwart pak reed Keulstra haar rondjes alsof ze niet was weggeweest. “Dit is gewoon mooi werk, een uurtje bikkelen. De schaatsbeweging verleer ik niet, die kan ik dromen. Ik moet er wel een beetje in komen wat betreft het tactisch rijden”, zegt de 25-jarige Boekelose.

Keulstra maakte in 2011 op spectaculaire wijze naam: met haar 17 jaar werd ze de jongste nationaal schaatskampioene op de 3000 meter. Een dag later, op haar verjaardag, won ze de 5 kilometer. Maar de Boekelose liet het langebaanschaatsen bij een commerciële ploeg voor wat het was, ging aan triatlons doen en maakte kennis met het marathonschaatsen.

Niet onverdienstelijk, want in haar debuutjaar eindigde Keulstra onder meer als zesde op het NK op het natuurijs van de Weissensee en werd ze derde op het Runnmeer in Zweden. Haar laatste marathon in het rode pak van MKBasics.nl was in februari 2015 de finale van de Marathon Cup in Amsterdam. Een nationale triatlontitel later keerde ze toch terug bij het langebaanschaatsen. Keulstra sloot zich aan bij de opleidingsploeg RTC Oost, maar de combinatie studie en tweemaal daags trainen was te zwaar.

Elfstedentocht
Een tijdje terug kreeg Keulstra een berichtje van Manon Kamminga, die nog een aantal schaatssters zocht voor de marathonploeg A6.nl Groot in Auto’s, de nieuwe formatie van Klasina Seinstra. “Of ik wist wie Klasina is? Tuurlijk joh! We hebben het wel over de Elfstedentocht, hè?”, zegt Keulstra over de laatste winnares van de Tocht der Tochten, in 1997. Het verzoek luidde of Keulstra eens mee wilde trainen. De tweede keer dat ze op het ijs stond, was in Deventer. “Ik vind schaatsen gewoon machtig mooi. Als ik dat niet doe, ga ik erover dromen en word ik er naar van.”

Terug in het peloton, beennummer 36 is haar nummer. Keulstra weet dat haar naam verwachtingen wekt. “Maar ik schaats marathons puur voor de lol. Deze en volgende week heb ik tentamens, dus kan ik niet meedoen aan de gezamelijke training in Thialf. De studie gaat voor, dat weten Klasina en de ploeg”, zegt ze over haar Saxion-opleiding Social work, in Enschede.

Ondertussen heeft Keulstra wel haar lidmaatschap bij de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden nieuw leven ingeblazen. “Dat was een voorwaarde van Klasina, dus dat heb ik meteen geregeld. Ik kan ‘m rijden als-ie komt”, zegt ze lachend. Ze kijkt hoopvol uit naar een strenge winter en sowieso de wedstrijden op het natuurijs in het buitenland. “Tegen die tijd heb ik heel wat wedstrijden en fietskilometers in de benen. De komende marathons hoop ik steeds meer te kunnen betekenen voor mijn teammaatjes. In mijn eerste wedstrijd had ik alle energie nodig om staande te blijven, tijdens de tweede race kon ik onze kopvrouw Manon al beter in de gaten houden. Ik hoop dat het per wedstrijd beter gaat.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: