Live Live

Boek en documentaire over 40 jaar Suryoye in Enschede

Gepubliceerd: Woensdag 11 juli 2018 09:00

Boek en documentaire over 40 jaar Suryoye in Enschede

De gemeente Enschede gaat met de Assyrische gemeenschap bekijken of en op welke wijze een Nederlandstalig boek over taal, cultuur en geschiedenis van deze christelijke groepering kan worden ondersteund. Ook wordt nagedacht over het maken van een documentaire over 40 jaar Suryoye (Arameeërs, Assyriërs en andere groepen) in Enschede.

Dat zijn de uitkomsten van een ontmoeting die wethouder Jurgen van Houdt maandag heeft gehad met vertegenwoordigers van de Assyrische gemeenschap. Het gesprek had plaats naar aanleiding van de presentatie vorige maand van het boek Arameeërs en de creatie van ‘Assyriërs’ van de Aramese auteur Johny Messo. Het onderhoud verliep volgens wethouder Van Houdt en George Hanna van de Assyrische gemeenschap in een ‘prettige en constructieve sfeer’.

Onvrede
Het boek van Messo stuitte in juni nog op een golf van onvrede en kritiek van Assyriërs. De schrijver zou het bestaan van de Assyriërs een verzinsel noemen en zich schuldig maken aan ‘identiteitsgenocide’. Het verwijt aan het adres van de gemeente luidde dat Enschede de door Van Houdt bezochte presentatie mede organiseerde en het boek (deels) financiert. Daardoor zou de gemeente zich te nadrukkelijk associëren met een van de geloofsgroepen en zich bezondigen aan het verspreiden van onwaarheden, zo beklaagde Hanna zich enkele weken geleden.

Het onderhoud heeft de lucht tussen de gemeente en de Assyrische gemeenschap geklaard. Hanna: „De wethouder komt na de zomer bij ons op bezoek tijdens een discussiebijeenkomst. Hij heeft aangegeven dat hij met zijn aanwezigheid bij de boekpresentatie een paar weken geleden op geen enkele wijze partij heeft willen trekken.” Van Houdt: „Beide groeperingen zijn mij echt even lief. Komt de Assyrische gemeenschap met een vergelijkbaar boek over cultuur en verleden van de eigen groep, dan ondersteunen we dat op dezelfde wijze. We maken geen onderscheid.”

Verbinding

De wethouder daagt de gehele, tienduizend mensen omvattende Syrisch-orthodoxe gemeenschap in zijn stad vooral uit met een gezamenlijke documentaire over 40 jaar Suryoye in Enschede te komen. Suryoye geldt daarbij als de overkoepelende naam voor alle afzonderlijke christelijke groeperingen. „Zo’n documentaire zou de verbinding tussen de verschillende groepen kunnen aantonen en kan de Enschedeërs laten zien hoe deze gemeenschap er precies uitziet.”

Hanna gaf namens de Assyrische gemeenschap aan graag over zo’n documentaire na te denken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita

Deel deze pagina: