Live Live

Blikseminslag en jeukrupsen: Hof Espelo krabbelt op na tegenslagen

Gepubliceerd: Dinsdag 09 juli 2019 08:49

Blikseminslag en jeukrupsen: Hof Espelo krabbelt op na tegenslagen

Hof Espelo heeft niet de beste periode achter de rug. Het landgoed werd getroffen door bliksem, waardoor een binnenbrand ontstond in de kapschuur op het terrein. Uiteraard bereikte ook de eikenprocessierups Hof Espelo. Maar er schijnt licht aan het eind van de tunnel.

Het bezoekerscentrum van het landgoed Hof Espelo. Het is er druk, hoewel het de laatste tijd minder druk was. Een groep weduwes en weduwnaars maakten samen met hulpverleners uit de zorg een wandeling. Om de eenzaamheid te verdrijven. Coördinator en vrijwilligster bij Hof Espelo Annie Koster kijkt goedkeurend naar de groep. „Fijn dat we ook deze groep een plek kunnen beiden”, zegt ze.

Inslag
Annie Koster is sinds 1 januari vrijwilligster samen met haar man en ze geniet daar volop van. „Kijk om je heen in Hof Espelo en dan weet je genoeg. Maar het ook heel anders kunnen zijn hier, want we zijn door het oog van de naald gekropen.”

Bij de laatste grote onweersbui zo’n drie weken geleden werden de vrijwilligers en bezoekers van het Hof Espelo opgeschrikt door een inslag. De bliksem sloeg in de kapschuur naast het bezoekerscentrum. „Er ontstond toen een kleine binnenbrand, die gelukkig vanzelf weer uitging”, zegt Marian Wagenaar van Landschap Overijssel, de eigenaar van Hof Espelo. „De inslag was fors en zorgde ervoor dat een groot aantal klinkers uit de bestrating werden geslagen. Meters ver vlogen de keien. Zelfs aan de andere kant van het gebouw lagen nog stenen.” Annie Koster wijst op de zwartgeblakerde planken en op de gaten in het dak van de schuur. „Kijk, hier is het ingeslagen. De stenen vlogen letterlijk alle kanten op. Gelukkig was er niemand hier.”

Telefonie en elektra
De schade aan de kapschuur is te herstellen. Ook had het bezoekerscentrum grote problemen met de telefonie en het elektra. „We waren een aantal zondagen dicht, want zelfs de koffieautomaat deed het niet. Dan kun je niet eens mensen ontvangen”, zegt Wagenaar.

Behalve de gevolgen van de inslag, had Hof Espelo ook last van eikenprocessierupsen. De eiken naast het speelbos ’t Klauterwoud bij het bezoekerscentrum zaten er vol mee. Het speelbos is wel open, maar Landschap Overijssel waarschuwt bezoekers om voorzichtigheid te zijn. „Het rupsenprobleem concentreerde zich met name op deze plek, op het landgoed zelf kan verder veilig gewandeld worden”, zegt Annie Koster. „De eikenprocessierupsen zijn direct verwijderd, want met spelende kinderen moet je extra voorzichtig zijn.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: