Live Live

Bijna helft inwoners Overijssel viert geen Sinterklaas

Gepubliceerd: Dinsdag 04 december 2018 11:20

Bijna helft inwoners Overijssel viert geen Sinterklaas

Het is bijna pakjesavond. Maar bijna de helft van de inwoners van Overijssel laat de cadeautjes dit jaar achterwege. 48,5 procent van de inwoners geeft aan geen Sinterklaas te vieren.

Dat blijkt uit cijfers van Kieskompas. Het onderzoeksbureau hield tussen 21 en 28 november een onderzoek onder 2600 Nederlanders over het jaarlijkse feest. Van de ondervraagde Overijsselaars gaf 11,7 procent aan op dat moment nog niet te weten of ze Sinterklaas zouden vieren.

39,9 procent van de Overijsselaars viert het feest van de Goedheiligman wel. Daarmee is Overijssel na Noord-Brabant (47,5%), Noord-Holland (44,3%) en Drenthe (43,6%) het meest trouw aan Sinterklaas. In Groningen en Friesland is de bisschop het minst populair. In beide provincies geeft ruim 70 procent aan het feest niet te vieren.

Redenen
De voornaamste reden om Sinterklaas niet te vieren is voor 37 procent van de inwoners van Overijssel omdat ze al Kerstmis of een ander feest vieren en dat voldoende vinden. 16 procent houdt zich niet met Sinterklaas bezig, terwijl 13 procent aangeeft niemand te hebben om het feest mee te vieren. 1 procent doet uit principiële overwegingen niet aan Sinterklaas. Daarnaast geeft 33 procent aan een andere reden te hebben.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: