Live Live

Bijen baalt van slotfase tegen RKC: ‘Had bal het stadion uit moeten schieten’

Gepubliceerd: Maandag 19 augustus 2019 08:42

Bijen baalt van slotfase tegen RKC: ‘Had bal het stadion uit moeten schieten’

Het duel tussen FC Twente en RKC werd na een vlakke aanloop op de valreep alsnog een dolle boel en na drie treffers in een dampende blessuretijd stond het na 96 minuten 3-3.

Het eerste beeld na het laatste fluitsignaal was symbolisch en veelzeggend. Niemand was blij, niemand opgelucht, niemand tevreden. Het komt niet vaak voor dat 22 spelers vloeken en balen als de stofwolken zijn opgetrokken. Dit keer wel. Overal op het veld lagen spelers van FC Twente en RKC. Het punt kon ze gestolen worden.

Die van FC Twente waren ronduit teleurgesteld, omdat ze in de blessuretijd terugkwamen van een achterstand, daarna de zege op zak dachten te hebben en het alsnog weggaven. En die van RKC mopperden omdat ze in de slotseconde bij de stand van 3-3 nog de paal raakten. FC Twente - RKC was lange tijd niet zo heel veel aan, maar vanaf de 90ste minuut raakten beide teams op drift en leek het veld wel een flipperkast. Het brandde aan alle kanten.

Dolle vreugde
Even voor alle duidelijkheid: het werd dus 3-3, terwijl het na 89 minuten 1-2 stond. De feiten op een rij: de wedstrijd loopt op het eind als Haris Vuckic FC Twente toch nog op gelijke hoogte brengt: 2-2. De eerste nederlaag van het seizoen lijkt daarmee afgewend. Op dat moment is iedereen bij FC Twente nog blij.

Twee minuten later ontploft het stadion als invaller Rafik Zekhnini met een schitterend schot zowaar de 3-2 scoort. Dolle vreugde is het gevolg bij FC Twente, dat de laatste paar minuten met vier aanvallers naar voren stormt. Maar een minuut later, als Julio Pleguezuelo en Peet Bijen verzuimen in te grijpen, is het 3-3 en staat elke Tukker het ongeloof in de ogen. Weg zege.

Kan het nog gekker? Ja, want in de 95ste minuut glijdt Bijen uit en heeft Hans Mulder de 3-4 voor het binnenschieten: hij raakt de paal. Een minuut later is het einde daar.

Zoeken naar woorden
Probeer, na zo'n slotfase, je gevoel maar eens onder woorden te brengen. Van vertwijfeling naar opluchting, van extase naar mineur en wederom opluchting. En dat in een paar minuten tijd. Een achtbaan is er niets bij. "Uiteindelijk moeten we blij zijn met een punt", is de eerste reactie van trainer Gonzalo Garcia.

Debutant Calvin Verdonk vindt dat zijn nieuwe ploeg 'had moeten winnen'. ,,Zeker op basis van de tweede helft." RKC-trainer Fred Grim zegt dat zijn spelers er in de kleedkamer allemaal teleurgesteld bijzaten. Iedereen had gistermiddag bij het tweede thuisoptreden van FC Twente zijn eigen verhaal, en zijn eigen waarheid. En iedereen had gelijk.

Laag tempo
Zo was RKC in de eerste helft de makkelijker voetballende ploeg. De gasten scoorden ook een prachtige goal, na 'een tik-tak-aanval' waarbij de Twentse achterhoede volledig overhoop werd getikt. FC Twente stelde daar niet zoveel tegenover. Het was zwoegen en worstelen in een veel te laag tempo. De middenvelders Lindon Selahi en Javier Espinosa oogden niet fris, Godfried Roemeratoe mist nog de handelingssnelheid die nodig is voor dit niveau, en de buitenspelers Aitor en Keito Nakamura zagen bijna al hun acties mislukken.

Na rust werd het spel van de thuisploeg in elk geval energieker. "Over de tweede helft ben ik ook heel tevreden. Toen speelden zoals we het graag willen", aldus Garcia. "We hadden controle, waren agressief en kregen ook kansen."

Naïef verdedigen
FC Twente haalde de angel er uit bij RKC en drong steeds meer aan. Haris Vuckic scoorde de gelijkmaker en het elftal rook ook meer, maar werd vervolgens aan de andere kant afgestraft voor het naïeve verdedigen. Bij de 1-2 van Ingo van Weert liet Xandro Schenk zich in de luren leggen, in de bizarre eindfase ging aanvoerder Peet Bijen te halfslachtig het duel aan. "Ik had de bal het stadion moeten uitschieten", treurde de centrale verdediger. "Sommige dingen gebeuren soms, en we stonden ook goed, maar in het verdedigen moeten we een stuk agressiever zijn", vond Garcia.

En zo leverde ook het tweede thuisduel van FC Twente bij de terugkeer in de eredivisie naast een punt wederom de nodige gespreksstof op. Alleen die eindconclusie: moest de ploeg nou tevreden zijn, of niet? "Laten we het maar op gemengde gevoelens houden", aldus trainer Garcia.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: