Live Live

Bij volksclub FC Twente is weinig ruimte voor de nuance

Gepubliceerd: Woensdag 17 oktober 2018 09:57

Bij volksclub FC Twente is weinig ruimte voor de nuance

De operatie ‘terugkeer eredivisie’ verloopt bij FC Twente met horten en stoten. Het wordt ook voor de trainer een proces van de lange adem.

Het cliché wil dat Tukkers nuchter zijn, maar als het om FC Twente gaat stroomt er bij de supporters de nodige Latijnse furie door de aderen. Er zijn buiten de traditionele topclubs maar weinig plekken in Nederland waar het voetbal zo intens en emotioneel wordt beleefd als in De Grolsch Veste. Enschede is soms net een broeierige plaats in Zuid-Europa. En dus komt er na een thuisnederlaag in de eerste divisie van alles los. De dynamiek van een grote club schrijft dan voor dat de week begint in een veredelde crisissfeer. Dat kun je zwaar overtrokken vinden, het heeft ook wel iets moois. Verliezen bij FC Twente mag in de eerste divisie namelijk nooit gewoon worden.

Ter nuance van alle sentimenten: is alles slecht? Nee, natuurlijk niet. FC Twente speelde zondag tegen MVV een belabberde wedstrijd, maar was wel ‘beter’, kreeg vier honderd procent kansen en had gewoon kunnen en moeten winnen. Voetbal is en blijft ook een sport van momenten. Twente staat na negen duels maar drie punten achter de koplopers, terwijl meerdere kwaliteitsspelers nog niet aan boord zijn. Na komend weekend kan alles alweer anders zijn in het wisselende landschap van de eerste divisie. In De Grolsch Veste zetten ze daarom meteen hun handtekening als dit straks in de winterstop ook de uitgangspositie is.

Niveau

Maar feit is ook dat FC Twente de ideale samenstelling nog niet heeft gevonden, al weken niet goed speelt en grote moeite heeft het spel te maken. En de manier van spelen is in deze fase een belangrijkere barometer dan de stand op de ranglijst. Wie had gedacht dat Twente zomaar eventjes door de eerste divisie zou wandelen, weet inmiddels beter. Het wordt een lange overlevingstocht, met spelers die om wat voor reden dan ook, niet voor niets op het tweede niveau spelen.

Ook voor de trainer wordt het een proces. Voor het eerst sinds zijn aanstelling krijgt Marino Pusic bijvoorbeeld te maken met onvrede vanuit de kleedkamer. Denk aan de uitlatingen van de gepasseerde spits Tom Boere na zijn plek op de bank, de teleurstelling bij de reserves en de gewisselde spelers, en de kritiek van Joël Drommel op ploeggenoot Aitor afgelopen zondag.

Frustratie
Frustratie is er ook bij een deel van de buitenwacht. Pusic ziet zichzelf als een aanvallende trainer, maar een veelgehoorde klacht van de achterban is dat het spel te voorzichtig is. Of die kritiek terecht is of niet, als het beeld eenmaal is gevormd, kom je daar in het voetbal bijna niet meer vanaf.

Vorig seizoen, toen Pusic het stokje op zes wedstrijden voor het einde van het seizoen overnam van de ontslagen Gertjan Verbeek, begon hij aan een kansloze missie. Niemand die hem de degradatie kwalijk nam. Nu is hij vanaf dag 1 eindverantwoordelijk en dat brengt een ander soort druk met zich mee.

Trainersstoel
Naar buiten toe staat Pusic met de kop vol in de wind, als stuurman van een log schip, dat in korte tijd met allerlei weertypes wordt geconfronteerd. Somt oogt de zee kalm, maar die rust is verraderlijk. De storm is nooit ver weg. Vooropgesteld: Rond een trainer van een club is er altijd discussie over de keuzes die hij maakt. Na de pijnlijke nederlaag tegen MVV was dat bij Twente logischerwijs een groter thema dan anders. Want: was dit gezien de omstandigheden nou de beste ploeg in de beste veldbezetting?

Pusic weet dat dit bij een club van het kaliber Twente wordt uitvergroot. Dan krijg je ruim 25.000 ‘aandeelhouders’ en vele meekijkers- praters op afstand er bij. Dat is de charme en tegelijkertijd ook de moeilijkheid van de immer oververhitte trainersstoel in Enschede. Over Twente heeft namelijk bijna elke voetballiefhebber in de regio een mening. En die is opeens heel eensgezind als je thuis niet wint van MVV.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: