Live Live

Bij Red Pepper in Enschede maken ze de lijven in hoog tempo strakker

Gepubliceerd: Zaterdag 17 augustus 2019 15:56

Bij Red Pepper in Enschede maken ze de lijven in hoog tempo strakker

De zomervakantie is voorbij en wat moeten we nu weer bedenken voor ons lichaam? Moet er nu alweer iets af? Het zal ook eens niet. De conditie moet sowieso beter, want het seizoen staat voor de deur.

Zo oneerlijk allemaal. Laten we wel wezen: een paar kilo eten en drinken we er in een weekend zo bij aan. Waarna we een maand bezig zijn om die opgehoopte ballast er weer af te trainen, te vasten, te diëten, te sporten en te zweten. Onrechtvaardig, dat is het.

Nu zijn wij Twentenaren mensen van goede wil. Nooit te beroerd die extra stap te zetten. Maar de extra stap na die extra stap en die beweging dan volhouden, is niet eenvoudig. Weinig is lastiger dan blijvende gedragsverandering. We weten het precies. Daarom kunnen we ook allemaal moeiteloos de redenen opdreunen waarom we ons vol goede moed melden bij de sportschool, maar die gang er niet in houden.

Geen tijd. Geen zin. Overwerken. Een uitdagende uitnodiging. Iets onder de leden. Te moe na een dag werk. Sleur. Apathie. Te druk. Geen zichtbaar resultaat. Mijn vaste maatje kan vanavond niet.

Discipline opbrengen als er geen stok achter de deur zit, daar moeten we sterk voor in onze sneakers staan. Moeilijk, zeker buiten teamverband.

Strakkere lijven
In een groot lokaal in Lumen in Enschede, een gebouw van De Woonplaats, gaat het er futuristisch aan toe in een poging om van al die smoezen loze uitvluchten te maken. Bij Red Pepper worden in korte tijd twintig spiergroepen zo gestimuleerd dat de lijven er in hoog tempo strakker van worden.

Korte tijd? Twintig minuten per week voor een full body work out. Eenvoudige oefeningen, heel basale eigenlijk, maar het effect is onverwacht groot. We krijgen namelijk een bijzonder pak aan, waar elektroden in zitten, precies op de plekken van de spiergroepen die gestimuleerd moeten worden. De pulsen versterken de inspanning. Gevolg: tot wel negenhonderd kilocalorieën blijven hier achter.

Levende reclamezuil
Een groep van maximaal tien deelnemers zwoegt en zweet en drukt en kreunt. ,,Ieder trekt zich aan een ander op”, weet trainer Richard Profijt wiens strakke lijf als levende reclamezuil voor Red Pepper dienst kan doen. ,,Het is ieder voor zich en toch samen.” Precies zoals de samenleving momenteel werkt.

Afvallen staat niet voorop, dat is het bijkomende effect. Meer spieren, meer spierkracht. Fitter, vitaler, energieker. Drie uur fitness samengebald in twintig minuten inspanning.

Elke zes weken een ander programma, maar elke oefening eindigt in dezelfde houding. ,,Dan weten iedereen dat het erop zit.” Steunen op onderarmen en tenen: de plank.

De nieuwe deelnemers pik je er zo uit. Zij zijn het die zeggen: ,,Huh, was het dit al?”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: RIKKERT HARINK

Deel deze pagina: