Live Live

Bezuinigen zwembaden in Enschede: Sportaal waarschuwt voor desastreuze gevolgen

Gepubliceerd: Maandag 08 juli 2019 11:36

Bezuinigen zwembaden in Enschede: Sportaal waarschuwt voor desastreuze gevolgen

Politici beseffen de impact niet van bezuinigen op de zwembaden, waarschuwt Sportaal. „In Enschede zijn straks minder zwemvoorzieningen dan in een dorp als Denekamp.”

Twee maanden geleden lag er nog een versoberd nieuwbouwplan voor in elk geval een sportbad en een warmwaterbad op Het Diekman. Dat plan dreigt door financiële tekorten niet door te gaan. In het debat over de halfjaarcijfers stelt het college vandaag voor om een bezuiniging van 700.000 euro op de bijdrage aan zwembaden in de begroting te verwerken. Sportaal, dat verantwoordelijk is voor de exploitatie, waarschuwt voor desastreuze gevolgen als de gemeenteraad de bezuiniging doorzet.

Halvering
De exploitatiebijdrage zal, conform de zomernota, vanaf 2023 worden gehalveerd, terwijl in alle nieuwbouwscenario's is uitgegaan van de huidige bijdrage. Directeur Bas Morsink van Sportaal adviseert de raadsleden om eerst de gevolgen van die bezuiniging in kaart te brengen. In een brief brengt hij ze al globaal in kaart.

Morsink waarschuwt dat nieuwbouw (vanwege de gestegen bouwkosten) binnen de huidige exploitatiebijdrage al niet mogelijk is. Als het budget wordt gehalveerd, wordt de bodem onder de verschillende plannen weggeslagen.

Recreatie
In de praktijk zal de besparing betekenen dat het recreatiegedeelte van Aquadrome (inclusief peuterbad) wordt gesloten. Voor het instructiebad zal worden gekozen voor beperkte openstelling (zwemlessen en baanzwemmen). Het buitenbad zal alleen op warme dagen opengaan.

Voor Het Slagman zal gekozen worden voor beperkte openstelling of, in het ergste geval, sluiting. Het gedwongen sluiten van grote delen van de zwembaden zal het aanbod op zwemlessen, zorg en recreatie beperken. Ook staan jaarlijks negentig stageplekken voor studenten van het ROC van Twente onder druk.

Enorme gevolgen
Ook de personele gevolgen zijn enorm, zegt woordvoerder Mark Journée van de ondernemingsraad van Sportaal. „We werken nu met 69 mensen. Daarvan moeten er met deze bezuiniging straks 35 tot 40 naar huis. Volgens mij worden de gevolgen hiervan niet overzien.”

Er blijft volgens Journee een minimaal zwembadaanbod over. „Weinig tot niets. Als deze bezuiniging doorgaat beschikt Enschede met 160.000 inwoners over minder mogelijkheden om te zwemmen dan een dorp als Denekamp (8600 inwoners, red.).” Het personeel van Sportaal is ongerust. „Er heerst al langer veel onzekerheid over de toekomst, omdat er maar geen besluit wordt gemaakt. We moeten weten waar we aan toe zijn.”

Vergadering

De vergadering over de zomernota begint om 16.00 uur in het stadhuis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: