Live Live

Bewoners Velve in Enschede bang voor verloedering door kamerverhuur

Gepubliceerd: Woensdag 27 februari 2019 12:11

Bewoners Velve in Enschede bang voor verloedering door kamerverhuur

Bewoners aan de Oostveenweg zijn bezorgd nu de gemeente toestemming heeft gegeven voor studentenkamers in een hoekwoning in hun straat. Ze zijn bang dat hun geliefde Velve-Lindenhof verloedert.

„Woont ú tegenover een studentenhuis?” De retorische vraag van een buurtbewoonster aan een ambtenaar en de voorzitter van de gemeentelijke commissie Bezwaarschriften bleef dinsdag onbeantwoord. Vanzelfsprekend. Hun rol is om de aanvraag voor de verbouwing van de woning tot vijf studentenkamers te toetsen op de regels.

Kamerverhuurpanden
Aan die regels wordt volgens de gemeente in elk geval voldaan. Het percentage onzelfstandige bewoning, oftewel kamerverhuurpanden, heeft het maximum voor de Oostveenweg (12 procent) en Velve-Lindenhof (3,6 procent) nog niet bereikt en in de aangrenzende woningen zijn geen kamers gevestigd. Een handtekening van het college van B en W dus, onder de vergunningaanvraag.

Geluidsoverlast
Daarmee zijn de zorgen van omwonenden niet opgelost. Nu al spreken ze over geluidsoverlast en een stoep vol geparkeerde fietsen. „De studenten lijken van goede wil”, zegt een buurvrouw. „Maar de communicatie is lastig in Duits en Engels. Er is veel kabaal.”

Verloedering
Omwonenden zien hun buurt verloederen. Ze wijzen op het pand verderop in de wijk, waar in november een viervoudige moord is gepleegd. Zulke taferelen willen ze niet in hun straat. De maximumpercentages voor kamerverhuurpanden vinden ze te hoog. „En ze kloppen niet”, zegt voorzitter Marinus Gouma van wijkraad. „Er is al veel illegaal omgebouwd naar kamer.” Dat is een zaak voor handhaving, vertelt de ambtenaar.

Schrik
De eigenaar van de woning zegt geschrokken te zijn van de klachten. Hij geeft buren zijn telefoonnummer, zodat ze hem kunnen bellen bij overlast. „Ik wil alleen nette studenten in mijn woning”, zegt hij.

Verder verwijst hij naar de gemeentelijke regels. „Ik heb dit op een nette manier gedaan. Als er sprake is van illegale bewoning, dan moet er gehandhaafd worden. Daar ben ik het helemaal mee eens.”

Uitspraak binnen enkele weken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview

Deel deze pagina: