Live Live

Benoeming Weghorst bij FC Twente moet wachten

Gepubliceerd: Maandag 11 maart 2019 21:56

Benoeming Weghorst bij FC Twente moet wachten

Frans Weghorst kan namens de financiers van FC Twente pas commissaris worden bij de club als er overeenstemming is over de schuldsanering. Hij zal dus nog minstens een maand moeten wachten.

Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. De Noabers en De Ambassadeurs (kleinere sponsors) stellen samen 14 miljoen euro beschikbaar voor redding van FC Twente. Voorwaarde van De Noabers is wel dat ze een vertegenwoordiger krijgen in de raad van commissarissen. GroenLinks-raadslid Robin Wessels kwam met het voorstel daar een stokje voor te steken.

Als De Noabers voet bij stuk houden, trekken ze hun geld terug en gaat de club failliet. Wessels vindt dat de verantwoordelijkheid van De Noabers. Het aanstellen van een toezichthouder, zonder stemrecht, zou voldoende moeten zijn. De Noabers kunnen wat hem betreft een commissaris aanstellen als FC Twente 17 miljoen euro schuld heeft afgelost bij de gemeente. Het amendement van GroenLinks haalde het niet.

Schuldsanering
Dat betekent dat Frans Weghorst kan worden benoemd op het moment dat de raad akkoord is met de schuldsanering en De Noabers hun 14 miljoen in de clubkas storten.

Paul van der Kraan kan per april wél aan de slag als directeur van FC Twente als hij een zogeheten ‘geloofsbrief’ afgeeft. Daarin moet hij onder meer beloven, dat hij de aandelen van zijn management-BV niet verkoopt.

Verhuren
Van der Kraan, nu nog directeur bij FC Den Bosch, wil zichzelf via zijn management-BV ‘verhuren’ aan de club. Vanuit de raad zijn daartegen bezwaren, omdat die constructie Van der Kraan de mogelijkheid zou bieden om iemand anders af te vaardigen en, in het uiterste geval, de aandelen van zijn BV te verkopen. Met het overleggen van een geloofsbrief wordt dat voorkomen.

De raad vergadert pas in april over het plan voor schuldsanering dat FC Twente heeft ingediend. Volgens een door Burgerbelangen Enschede ingediende motie wordt er dan ook beslist over het omzetten van de 14 miljoen euro van de sponsors in aandelen van de club.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: