Live Live

Benefietconcert in Enschede voor vluchtelingen

Gepubliceerd: Vrijdag 31 mei 2019 11:10

Benefietconcert in Enschede voor vluchtelingen

Muziektherapeute Digna Huinink (25) zong op Lesbos met jongeren uit het vluchtelingenkamp Moria. De cd, Songs of Moria, wordt zaterdag gepresenteerd op een door haar zelf georganiseerd benefietconcert in Enschede. „Zelfs in de donkerste uren biedt muziek hoop.”

Diep geschokt was ze, die eerste dag. Kamp Moria op Lesbos, een van de afvalputten van het Europese asielbeleid. Een voormalige gevangenis, ingericht als vluchtelingenkamp. „Negenduizend mensen op een plek waar er maximaal drieduizend hadden mogen zitten. Het rook er naar ontlasting. Drie, vier families samengepropt in containers, vechtpartijen, honger. Daar sta je dan met je gitaar. Mijn eerste gedachte was: wat kom ik hier eigenlijk doen?”

Schaamte
Nu, ruim een jaar later, is Digna Huinink de shock voorbij. Ontzetting heeft plaatsgemaakt voor verontwaardiging en het vaste voornemen om iets te doen aan de uitzichtloosheid van de mensen die ze er het afgelopen jaar tijdens haar werk als muziektherapeute trof. „Ik had het nooit gedacht van mezelf, maar ik ben activistischer geworden. Het kan niet zo zijn dat heel Europa wegkijkt terwijl daar duizenden mensen op een kluitje zitten zonder uitzicht en zonder hoop, amper drie uur vliegen van Nederland. Eén stap in dat kamp en je schaamt je voor de veilige wereld waarin jezelf bent opgegroeid.”

Licht in de duisternis
Ze komt uit de Achterhoek. Na haar afstuderen als muziektherapeute aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede besloot ze in maart vorig jaar om als vrijwilligster te gaan werken in een vluchtelingenkamp op Lesbos. De Nederlandse stichting Connect by Music is er vanaf 2017 actief met muziekprojecten gericht op kinderen. „De gedachte is dat muziek hoop kan bieden, zelfs in de donkerste uren. Hoewel ik zelf aanvankelijke ernstig getwijfeld heb, weet ik nu dat dat zo is. Hoe miniem en gebrekkig ook, muziek kan helpen om getraumatiseerde mensen en jongeren te helpen en een begin te maken met iets dat op verwerking lijkt.”

Benefietconcert
Vier lange periodes bracht ze het afgelopen jaar door in kamp Moria. De laatste keer, in februari en maart van dit jaar, keerde ze er terug om met de jongeren uit het kamp een cd te maken met hun eigen liederen en teksten. Het resultaat daarvan wordt zaterdag gepresenteerd tijdens The Refugee Experience, een benefietconcert voor vluchtelingen op het terrein van de Performance Factory in Enschede. Onder meer Aeham Ahmad, de Syrisch-Palestijnse pianist die speelde tussen de ruïnes van Damascus, heeft zijn medewerking toegezegd.

De cd, Songs of Moria, is onderdeel van haar masterproject als muziektherapeute op het conservatorium. „Ik heb lang getwijfeld wat ik na mijn examen zou doen. Juist op Lesbos ben ik tot het inzicht gekomen dat ik door moest gaan. Traumaverwerking door middel van muziek is geen verzinsel van therapeuten, maar iets dat echt kan werken. Met de cd en mijn onderzoek laat ik zien wat er tijdens dat laatste verblijf op Lesbos is gebeurd.”

Rauw
Met tien groepen van zes jongeren, grotendeels uit Afghanistan, ging ze in februari aan de slag. Gewapend met een gitaar, een microfoon en een computer. Teksten werden gemaakt, ingesproken en gezongen. Meestal met een stevige beat eronder, vaak ook in de vorm van een rap met een gezongen refrein als verbindende schakel.

„Het uitgangspunt was om ze hun eigen verhaal te laten vertellen. Muziek kan daarbij helpen. Voor de meesten was het de eerste keer dat ze iets vertelden over wat hun is overkomen. Over de ellende in hun thuisland, de verschrikkingen die ze hebben gezien en de uitzichtloosheid van hun bestaan op Lesbos, de heimwee naar huis en hun geliefden. Het gaat ook hoofdzakelijk om jongeren die zonder familie en ouders terecht zijn gekomen in Moria. De teksten komen rechtstreeks uit hun gevoel. Ze zijn niet mooi en worden ook zeker niet mooi gezongen. Soms is het zelfs uitgesproken vals wat ze doen. Maar alles wat je hoort, is levensecht, rauw maar eerlijk zoals hun leven is.”

Dromen
Toch, zegt Digna Huinink, wil ze de deelnemers aan het project niet uitsluitend in de rol van slachtoffer plaatsen. „Integendeel, ik wil juist laten zien hoe groot hun verlangen is naar een nieuw leven. De liedjes gaan ook over hun dromen en hoop, over de oneerlijkheid van een systeem dat jonge mensen langdurig berooft van een toekomst.”

Zelf hoopt ze nog eens terug te keren naar Lesbos, maar dan als betaalde hulpkracht in het kamp. „Ik weet niet hoe lang je dit vol kunt houden, maar in ieder geval voor een langere periode zou ik op een plek als Moria willen werken. Wat ik daar gezien heb, laat me nooit meer los.”

The Refugee Experience, het benefietconcert dat Digna Huinink organiseert voor hulp aan vluchtelingen door de Connect by Music, begint zaterdag om 14.00 uur op het terrein van The Performance Factory, Hoge Bothofstraat 39 in Enschede. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Digna Huinink

Deel deze pagina: