Live Live

Bak van kritiek na bewegingsjacht op wilde zwijnen door Twente

Gepubliceerd: Woensdag 16 januari 2019 16:48

Bak van kritiek na bewegingsjacht op wilde zwijnen door Twente

Een mager resultaat - één wild zwijn - en een grote aanslag op de natuur. Dat is volgens critici het resultaat van de bewegingsjacht op wilde zwijnen die de Wildbeheereenheid Zuidoost-Twente (WBE) begin dit jaar hield. Een intern jachtverslag werd openbaar gemaakt, waarna er een storm aan reacties losbrak. De WBE zegt niettemin volledig achter de jacht te staan. „Het was een groot succes.”

„Ik heb een enorme bak stront over me heen gehad”, zegt een verbouwereerde Henk-Jan Schuurink, bestuurslid van de Wildbeheereenheid Zuidoost-Twente (WBE). De eenheid is een samenwerkingsverband van jagers, grondbezitters en andere geïnteresseerden. Zaterdag 5 januari werd een ‘unieke’ bewegingsjacht gehouden, waarbij een kleine tachtig man langs de Twents-Duitse grens op wilde zwijnen joeg.

Wilde vorm van jacht

In een bewegingsjacht sturen drijvers de dieren in de richting van hun jagers. Eerder was zo'n wilde vorm van jacht verboden, maar afgelopen najaar gaf minister Schouten van Landbouw een ontheffing. Belangrijkste reden daarvoor is de dreigende uitbraak van de zeer besmettelijke Afrikaanse Varkens Pest (AVP). In België is de ‘ontwrichtende ziekte’, zoals minister Schouten de AVP schetst, al uitgebroken.

Het resultaat na urenlang jagen en wandelen door vele hectare Twentse natuur: één afgeschoten wild zwijn. Een mager resultaat voor zo'n grote aanslag op de natuur, schetsen critici. Voorzitter Jan Oude Nijeweme van de WBE kan zich niet vinden in die kritiek. „We hebben in groepjes van twee of drie man over een oppervlakte van duizenden hectares gejaagd. Dan kan van een grote verstoring van de natuur geen sprake zijn.”

‘Perfect verlopen’
Oude Nijeweme spreekt zelfs van een ‘perfect verlopen bewegingsjacht’. „We hebben goed in beeld kunnen brengen hoeveel wilde zwijnen zich in deze regio bevinden”, vertelt hij. „Bovendien hebben we ons aan alle regels van de provincie gehouden. Sterker nog, we zijn zelfs iets onder die regels gaan zitten. We hebben niets strafbaars gedaan.” In totaal werden er ruim dertig wilde zwijnen gespot.

De voorzitter van de WBE betreurt dat er zoveel ophef is over de bewegingsjacht. Dat de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer het interne jachtverslag ongevraagd online heeft gezet, zegt Oude Nijeweme niet te deren. „Er staan geen onjuistheden in. We hebben ook niets te verbergen.” De WBE zegt door te gaan met de bewegingsjachten, „maar uiteraard alleen nog zolang de ontheffing geldt.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: