Live Live

AZ betaalt geen huur voor stadion FC Twente: ‘Willen weer goodwill’

Gepubliceerd: Zondag 18 augustus 2019 19:55

AZ betaalt geen huur voor stadion FC Twente: ‘Willen weer goodwill’

FC Twente wil niet verdienen aan het leed van AZ. De club rekent daarom geen huur voor het gebruik van De Grolsch Veste op donderdagavond, voor het Europa League-duel AZ-Royal Antwerp. Twente kweekt liever goodwill in de eredivisie.

FC Twente wil niet verdienen aan het leed van AZ. De club rekent daarom geen huur voor het gebruik van De Grolsch Veste op donderdagavond, voor het Europa League-duel AZ-Royal Antwerp. Twente kweekt liever goodwill in de eredivisie.

De club uit Alkmaar vergoedt wel de extra onkosten die Twente voor die wedstrijd moet maken. Die zouden volgens directeur Paul van der Kraan enige tienduizenden euro’s bedragen.

Stadionhuur
Vanwege het ingestorte tribunedak kan AZ voorlopig niet in eigen stadion spelen. Voor de competitie wijkt AZ uit naar het stadion van ADO Den Haag. Hoewel die twee clubs erover zwijgen zou ADO volgens KNVB-directeur Eric Gudde flink kunnen verdienen aan stadionhuur. Maar of ADO aan haar hulp verdient is voor Van der Kraan niet zo relevant.

Goodwill

Vanwege meerdere factoren wordt in Enschede geen huur gevraagd. „Hoewel de situaties met ons dakdrama niet vergelijkbaar zijn, weten wij uit eigen ervaring hoe het is om door een ongeluk niet in eigen huis te kunnen spelen. Maar daarnaast is ons er ook veel aan gelegen om weer enige goodwill in de eredivisie te hebben. Er is in het verleden nogal wat gebeurd rond onze club. Daarna zijn we een jaar uit de eredivisie geweest. Nu we terug zijn, hechten we er erg aan om weer normale verhoudingen te hebben met de andere clubs, de andere supporters en de KNVB. Dat is ons ook wat waard. Dit kan er een steentje aan bijdragen.”

Confrontatie
Volgens Van der Kraan zal het éénmalig zijn. De Veste ligt voor de Alkmaarders qua reistijd ongunstig. Maar AZ zat voor het Europacup duel flink omhoog. Er was een risico dat het in Den Haag tot een confrontatie kon komen tussen rivaliserende supportersgroepen. De harde kern van ADO Den Haag is namelijk bevriend met die van FC Brugge. En Brugge en Antwerp zien elkaar als rivalen.

„FC Antwerp staat ook niet erg gunstig bekend. AZ heeft vijf stadions moeten benaderen. We hebben het welwillend in overweging genomen. We hebben het besproken met de gemeente en de politie en de uitkomst is: het duel kan hier veilig gespeeld worden.”

Extra kosten
De extra kosten die Twente moet maken worden wel door AZ betaald. „Er moet wel flink wat gebeuren. Het veld moet voor wat trainingen en de wedstrijd worden geprepareerd. De boarding rond het veld moet aangepast. Er zijn extra schoonmaakkosten. Extra inzet van verkeersregelaars…”

Vandaag is er overleg tussen Twente en AZ om de laatste zaken te regelen. Onder andere hoeveel kaarten er precies naar AZ en Antwerpen gaan en of er ook voor Twente-fans stoelen beschikbaar zijn. Maar ook of de supporters op eigen gelegenheid naar het stadion kunnen of via een buscombi moeten reizen. Volgens Van der Kraan wordt vooralsnog alleen de eerste ring – 15.000 plekken – opengesteld.

FC Twente stelde de Grolsch Veste al direct na het ongeluk met het stadiondak beschikbaar. Omdat het verder weg ligt dan ADO werd van het aanbod eerder geen gebruik gemaakt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: