Live Live

AUDIO Verhuurder Camelot verlaagt borg van appartementen op UT-terrein

Gepubliceerd: Dinsdag 30 oktober 2018 08:27

AUDIO Verhuurder Camelot verlaagt borg van appartementen op UT-terrein

Kamerverhuurder Camelot verlaagt de borg van haar appartementen op het UT-terrein. Dat blijkt uit antwoorden van minister Ollongren op vragen van de SP-Kamerfractie. Ook de overige kosten worden aangepakt.

De SP stelde onlangs Kamervragen naar aanleiding van een publicatie in deze krant over de hoge borg en andere kosten die verhuurder Camelot studenten in rekening brengt. Zo betalen ze 2000 euro borg, 200 euro voor het gebruik van de website van Camelot en moeten ze verplicht keukengerei en bedlinnen aanschaffen. Camelot opende onlangs een appartementencomplex in het voormalige UT-gebouw de Hoogkamp. Met name buitenlandse studenten werden door de UT verwezen naar deze woningen.

Optioneel
Camelot heeft nu na overleg met de Universiteit Twente de borg verlaagd naar 1.000 euro, zo laat de minister van Binnenlandse Zaken weten. Ook moeten niet langer ‘alle huurkosten’ van tevoren betaald worden. Studenten moesten voorheen bij aanvang van de huurperiode direct 3000 euro overmaken als eerste betaling. Verder moesten ze verplicht keukengerei en bedlinnen aanschaffen. Die verplichting is opgeheven; Camelot heeft de aanschaf daarvan op haar website inmiddels als ‘optioneel’ aangegeven.

Rechtszaak
Voor wat betreft de 200 euro die huurders moeten betalen voor gebruik van de website van Camelot, laat de minister weten dat de kamerverhuurder ‘niet eenduidig’ is over de kosten en waarvoor die precies zijn. Hierover loopt op dit moment een rechtszaak namens enkele huurders in Amsterdam. Het oordeel van de rechter ziet Ollongren ‘met belangstelling tegemoet’.

Huisjesmelkerij

De minister meldt in het licht van deze zaak op de aanstaande campagne ‘Wegwijs met je huurprijs’. Die wijst studenten op hun rechten en op de mogelijkheid huurprijzen te laten toetsen. De campagne wordt ook vertaald in het Engels. Bovendien is overleg gaande met de huursector over ‘ongewenst gedrag’, met concrete afspraken over zaken als huisjesmelkerij en onterechte bemiddelingskosten. Houden verhuurders zich daar niet aan, dan kijkt Ollongren naar mogelijkheden om de huidige wetgeving aan te passen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: