Live Live

AUDIO Vanaf 2026 razendsnel met de trein tussen Münster en Enschede

Maandag 20 november 2017 12:07

AUDIO Vanaf 2026 razendsnel met de trein tussen Münster en Enschede

Enschede en Münster verklaren elkaar de liefde. Het eerste cadeautje dat ze elkaar geven, is een snelle spoorverbinding tussen beide steden.

Elektrificatie van de spoorverbinding tussen Enschede en Münster heeft de hoogste prioriteit, meldt wethouder Hans van Agteren. Dit omdat de huidige dieseltrein de capaciteit van meer dan 10.000 reizigers per etmaal heeft bereikt, en een nieuwe elektrische trein een hogere snelheid haalt.

Van Agteren ziet gebeuren dat op het lijntje dubbeldekkers komen te rijden, dat het spoor op plekken wordt verdubbeld en dat er stations komen te vervallen. De maatregelen, berekenden deskundigen, zorgen er straks voor dat per jaar meer dan 40.000 reizigers gebruik maken van dit spoor. TV Enschede FM nam plaats in de trein en sprak enkele reizigers. Beluister dat item hieronder terug.

76 miljoen euro
Straks is in dit geval 2026, want dan komt de concessie voor de huidige lijn te vervallen. Dat is het moment om de elektrificatie klaar te hebben en ander materieel in te zetten. Het prijskaartje lijkt fors: 76 miljoen euro. Maar volgens Van Agteren is het 'bijna laaghangend fruit' in vergelijking met andere infrastructurele werken als de aanleg van de N18 (350 miljoen) en de verbreding van de A1 ('miljarden'). "Bovendien is de bereidheid in Brussel groot om in grensoverschrijdende projecten te investeren", aldus de wethouder, die al over zijn plannen sprak in Brussel.

Het gaat ergens om. De werkgelegenheid is gebaat bij een snelle verbinding. "Het gaat om 30.000 potentiële arbeidsplaatsen. Dat je in drie kwartier op je werk of thuis kunt zijn. Je moet er dan wel voor zorgen dat ook andere barrières tussen landen zijn opgeruimd", zegt Van Agteren.

Het is ook van belang voor de uitwisseling van studenten en docenten van beide universiteiten en ziekenhuizen. "Münster heeft een academisch ziekenhuis", zegt wethouder Patrick Welman, die de snelle verbinding voor zijn portefeuille Werk en Inkomen noodzakelijk acht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Kitty Achtenberg

Deel deze pagina: