Live Live

AUDIO Subsidie voor 1Twente voor project onderzoeksjournalistiek

Gepubliceerd: Woensdag 21 november 2018 13:42

AUDIO Subsidie voor 1Twente voor project onderzoeksjournalistiek

1Twente Enschede krijgt van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een subsidie voor onderzoeksjournalistiek. Dat is woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een bedrag van ruim 150.000 euro. De omroep gaat dit project uitvoeren met Tubantia, hogeschool Windesheim en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Met het geld wordt het komend jaar een serie onderzoeksverhalen gebracht. Tegelijkertijd worden methoden ontwikkeld zodat ook andere lokale redacties dergelijk onderzoek kunnen doen.

De verhalen worden opgezet rondom lokale thema’s die van alle kanten langdurig en dus seriematig worden belicht. Een belangrijke rol in de verhalen is weggelegd voor de lokale bevolking. Het nieuwe project is een verdieping van eerdere reeksen over onder meer afvalscheiding, grondwateroverlast en het plaatsen van windmolens en zonnepanelen.

‘Blij en trots’
Directeur Flip van Willigen van 1Twente Enschede reageert verheugd op de toekenning: “We zijn blij en trots! Het is zo gaaf dat in het verlengde van de Newsroom onze ideeën op het gebied van onderzoeksjounalistiek landelijk erkenning krijgen. We kunnen niet wachten om aan ons project te beginnen, samen met onze partners.” De subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is specifiek geoormerkt voor het project rondom onderzoeksjournalistiek en is dus niet bedoeld voor de dagelijkse nieuwsvoorziening van de omroep.

Van Willigen: “De situatie is tegelijk ook wrang. Blijdschap met deze subsidie en zorgen om de toekomst. We weten namelijk niet of onze omroep na oud en nieuw nog bestaat. Door de moeilijke financiële situatie van de gemeente Enschede kunnen enkele financiële tegenvallers niet worden opgevangen, ondanks het feit dat onze omroep financieel veel meer uit de markt haalt dan de gemiddelde publieke omroep. Hopelijk helpt het feit dat het Stimuleringsfonds ons project heeft uitgekozen, om iedereen het belang van een goede lokale omroep te laten inzien.”

Subsidieregeling onderzoeksjournalistiek

Voor de subsidieregeling onderzoeksjournalistiek zijn 96 subsidieaanvragen ingediend, waarbij ruim 11 miljoen euro werd aangevraagd. Na een grondige selectieprocedure zijn 23 projecten geselecteerd die op 1 januari van start gaan. Daarbij wordt in totaal 2,7 miljoen euro aan subsidie verstrekt. De projecten zijn divers en afkomstig uit het hele land. Onder meer RTL Nieuws, Reporter Radio, Zembla en De Correspondent krijgen een financiële bijdrage. De volledige lijst van projecten staat op de site van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, svdj.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: