Live Live

AUDIO Op deze 7 plekken wil Enschede Energie zonneparken bouwen

Gepubliceerd: Vrijdag 27 juli 2018 14:06

AUDIO Op deze 7 plekken wil Enschede Energie zonneparken bouwen

7.000 huishoudens moeten straks elektriciteit kunnen krijgen van een van de zeven zonnevelden van Coöperatie Enschede Energie en Energie Coöperatie Buitengebied. De vergunning voor de zonnevelden, samen ruim 25 hectare groot, wordt ingediend bij de gemeente Enschede. De coöperaties zeggen hierover afspraken te hebben gemaakt met de betreffende grondeigenaren.

Kleine zonneparkjes
Het gaat om vijf zonnevelden in zuidoostelijke buitengebied tussen Enschede en Glanerbrug en twee zonnevelden ten noorden van Lonneker. De velden variëren van 1,3 tot 6 hectare.

De zonneparkjes zijn volgens de twee energiecoöperaties goed voor de energievraag van 9 procent van de huishoudens in Enschede. Leden van Enschede Energie kunnen de stroom afnemen tegen een aangepaste prijs.

Keukentafelgesprekken
De coöperatie hebben keukentafelgesprekken gevoerd met de directe buren van de zonnevelden. Ook is er in Glanerbrug een bijeenkomst geweest voor een grotere groep buren. "Niet iedereen is enthousiast, dat snappen wij ook wel", zegt vicevoorzitter Ruud Mulder.

Alle informatie uit de gesprekken wordt nog eens tegen het licht gehouden. Mulder: "Het kan zijn dat die nog tot verbeteringen of aanpassingen leidt. We willen daar zorgvuldig mee omgaan."

Voordat de vergunning ingediend kan worden moet de gemeente een 'projectafwijkingsbesluit' nemen. Na goedkeuring van alle plannen wordt er in het voorjaar van 2019 subsidie aangevraagd en kunnen de zonnevelden op zijn vroegst in 2020 in productie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: