Live Live

AUDIO Joint draaien mag in een deel van de Enschedese binnenstad niet meer

Gepubliceerd: Vrijdag 27 juli 2018 09:47

AUDIO Joint draaien mag in een deel van de Enschedese binnenstad niet meer

In een deel van de binnenstad van Enschede is zelfs het draaien van een jointje in de openbare ruimte niet meer toegestaan. Met een verbod op drugsverbruik zet de gemeente Enschede een volgende stap in het tegengaan van de overlast rondom het Wilminkplein.

Op de radio bij 1Twente besprak dj Niels Veurink vrijdagochtend het verbod met Tubantia-journalist Wilco Louwes. Beluister het gesprek hieronder terug.

Het blijkt tot nu toe lastig om op te treden tegen drugsoverlast. Politie en handhavers spreken drugsgebruikers wel aan op hun gedrag, maar kunnen vanwege het ontbreken van een verbod niet harder optreden als zij niet meer dan een gebruikershoeveelheid op zak hebben. Daarom kondigde de gemeente onlangs aan om openlijk drugsgebruik op verschillende plekken in de stad te willen verbieden via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Dat verbod werd donderdag aangekondigd en gaat deze vrijdag officieel in. Er is in eerste instantie voor gekozen voor het deel van het stadserf ten noorden van de Oude Markt (dus omgeving Wilminkplein, Noorderhagen en Stationsplein) en het Boerenkerkhof. Deze gebieden worden al vele jaren geteisterd door overlastplegers, hangjongeren, drugsdealers en junks. Er zijn al meerdere maatregelen genomen om de overlast te beperken.

Overlast en criminaliteit bestrijden
Met de invoering van het verbod hoopt de gemeente drugsgerelateerde overlast en criminaliteit beter te kunnen bestrijden. Ook voorbereidende handelingen (zoals het draaien van een joint) zijn effectiever te bestrijden. Agenten en pleinbeveiligers van het Wilminkplein hoeven zich niet meer te beperken tot het aanspreken van personen, maar kunnen handhavend optreden. "We hebben gemerkt dat bezoekers, bewoners en ondernemers in het gebied hinder, overlast en een gevoel van onveiligheid ervaren", aldus burgemeester Onno van Veldhuizen. "Eerdere maatregelen hebben de overlast wel verminderd, maar een volgende stap is nodig om het gebied voor iedereen weer aantrekkelijk te maken."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Flickr

Deel deze pagina: