Live Live

AUDIO Gemeente Enschede gaat uitingen van verboden motorclub Satudarah aanpakken

Gepubliceerd: Dinsdag 04 december 2018 19:23

AUDIO Gemeente Enschede gaat uitingen van verboden motorclub Satudarah aanpakken

De gemeente Enschede past de plaatselijke regels aan om handhavend op te kunnen treden tegen uitingen van verboden organisaties. Dat beleid volgt op het verbod op motorclub Satudarah, dat in juni door de rechter werd uitgesproken.

Hoewel het verbieden van de motorclub, en de zogenaamde ‘supportclubs’ Saudarah en Supportcrew 999, betekende al dat het tonen van clublogo’s en andere symbolen niet langer was toegestaan. Toch kon er nog niet handhavend worden opgetreden tegen overtredingen van het verbod, omdat het verbod nog niet onherroepelijk was.

Satudarah MC ging in hoger beroep tegen het verbod van de rechtbank in Den Haag. Dat betekent dat het Gerechtshof naar het verbod zal kijken en een nieuwe uitspraak moet doen. Nog niet bekend is wanneer dat hoger beroep dient, en daarna kan de omstreden motorclub eventueel ook nog in cassatie gaan. De hele procedure kan daardoor nog jaren duren. Daar wil de gemeente Enschede niet op wachten.

Verbod
Daarom voegt de gemeente een artikel toe aan de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarin staat dat het verboden is om op openbare plaatsen of publieke gebouwen ‘uiterlijke kenmerken’ te tonen van verboden organisaties.

Volgens de gemeente is het niet acceptabel dat er nog langer symbolen worden getoond van een vereniging die volgens de rechter overduidelijk aan criminaliteit te linken is. Het Openbaar Ministerie kwam eerder met verklaringen van leden waaruit zou blijken dat ‘uitsluitend het misbruik van kinderen een gedraging is die binnen Satudarah op afkeuring kan rekenen’.

Twente
Uitingen van Satudarah MC in Twente worden sinds het verbod in juni nog maar zelden op straat gezien. Daarvoor was de club, met de Enschedese afdeling Eastside, wel zichtbaar. De laatste jaren was het ook supportclub Saudarah die in Twente actief was. Volgens justitie werd die club, voornamelijk bestaand uit jonge jongens, door moederclub Satudarah ingezet om de eigenlijke kopstukken uit de wind te houden.

De nieuwe regels van de gemeente Enschede zijn officieel nog niet van kracht. Het voorstel tot wijziging van de APV komt maandag tijdens een gemeenteraadsvergadering aan de orde. Verwacht wordt dat de wijziging wordt aangenomen. Daarna kan de politie de regels gebruiken om handhavend op te treden, en kledingstukken of andere goederen met Satudarah-symbolen in beslag nemen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: