Live Live

AUDIO Enschede bouwt te veel appartementen

Gepubliceerd: Zondag 04 november 2018 22:32

AUDIO Enschede bouwt te veel appartementen

Er worden in Twente de komende tien jaar te veel appartementen gebouwd en te weinig huizen met een tuin.

Voor jonge gezinnen wordt het de komende tien jaar lastiger een passende woning te vinden. Dat verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het instituut analyseerde de woningbouwplannen van de Twentse gemeenten en constateert een ‘mismatch’ op de woningmarkt.

Grote steden
Vooral in Enschede, Hengelo en Almelo worden de komende jaren veel appartementen gebouwd. Het EIB analyseerde 54 Overijsselse woningbouwplannen, waarin 10.000 woningen zouden moeten komen. Dat omvatte daarmee een derde van zo goed als zekere woningbouwplannen.

Van de nieuwe woningen in de Twentse steden zal de komende 10 jaar ongeveer de helft bestaan uit appartementen. Maar dat komt niet overeen met de behoefte. De grootste vraag, namelijk bijna 70 procent, zal naar zogenoemde ‘grondgebonden woningen’ zijn, ofwel huizen met een tuin. En die prognose kent ‘een beperkte mate van onzekerheid’, zegt het EIB.

Babyboomers
De oorzaak is dat de babyboomers, die inmiddels in de 70 zijn, fit genoeg blijven voor zo’n huis met een tuintje. Ze hebben dus geen reden naar een appartement te verhuizen, terwijl de steden in Twente daar kennelijk wel rekening mee houden.

Het effect is dat de ouderen, zoals voorgaande jaren vaak wel het geval was, geen plaats maken voor jonge gezinnen. En omdat die óók vaker een huis met een tuin zoeken, ontstaat daaraan een tekort. Het is volgens het EIB niet te verwachten dat deze ‘woonpatronen’ de komende jaren veranderen. Maar zelfs als dat voor een deel van de ouderen wel het geval zou zijn, dan nog blijft de vraag naar huizen met een tuin hoger dan wat de komende 10 jaar wordt gebouwd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: